E-shop vánoční osvětlení

Hrachovka se šunkou a opečeným chlebem

12. 9. 2025

Bohatá polévka s vydatnou chutí. Pokud si nechcete nebo nemůžete připravit vlastní vývar, lze použít i ten kupovaný.

Ingredience

  • 200 g mraženého zeleného hrášku
  • 250 g bílého kváskového chleba natrhaného na malé kousky
  • 80 g másla
  • 60 ml extra panenského olivového oleje
  • 1 cibule
  • 2 řapíky celeru
  • 3 stroužky česneku
  • 2,5 litru šunkového vývaru
  • 30 g baby špenátu
  • několik snítek máty
  • několik snítek tymiánu
  • sůl, pepř dle chuti

Šunkový vývar

  • 1 šunková kost (se zbytky masa)
  • 1 kuřecí skelet (se zbytky masa)
  • 160 ml bílého vína
  • 2 cibule nakrájené nahrubo
  • 2 mrkve nakrájené nahrubo
  • 1 hlava česneku
  • 2 bobkové listy
  • 1 čajová lžička černého pepře

Postup

  1. Nejprve je nutné připravit si šunkový vývar.
  2. Kosti a ostatní přísady spolu s 3 litry vody vložte do hrnce a přiveďte k varu.
  3. Snižte teplotu na minimum a přibližně vařte 2 až 2,5 hodiny, dokud maso neodpadne od kosti.
  4. Vývar opatrně přeceďte.
  5. Maso z kostí rozdrobte a ponechte si je, ostatní tuhé ingredience vyhoďte.
  6. Mezitím rozehřejte olivový olej a tymián v pánvi na středním ohni.
  7. Přidejte kousky chleba a za častého míchání chléb opékejte, dokud nezezlátne.
  8. Přendejte opečený chléb na papírovou utěrku a dejte stranou.
  9. V hrnci zahřejte máslo a přidejte prolisovaný česnek a najemno nakrájenou cibuli a řapíkatý celer.
  10. Za občasného míchání vařte 4-5 minut, dokud cibule a celer nezměknou.
  11. Přidejte šunkový vývar a přiveďte k varu.
  12. Snižte teplotu na střední a vařte 25-30 minut, dokud se množství vývaru nezredukuje na přibližně 1 litr.
  13. Vmíchejte hrášek a vařte ještě 5 minut, dokud není hrášek měkký.
  14. Podle chuti okořeňte a vmíchejte mátu a špenát.
  15. Nechte částečně vychladnout a poté směs přendejte do mixéru a rozmixujte dohladka.
  16. Přendejte rozmixovanou směs zpět do hrnce a na prudkém ohni přiveďte k varu.
  17. Přidejte kousky šunky a kuřecího masa, podle chuti okořeňte a promíchejte.

Tato vánoční hrachová polévka se podává s opečeným chlebem a pokapaná olivovým olejem.

Talíř s hrachovkou se šunkou a chlebem.
zdroj: delicious.com

Hledáte inspiraci na tradiční štědrovečerní menu? Prozradíme vám, jak připravit toho nejlepšího kubu, bramborový salát i vinnou klobásu.

Autor článku Martina Šťastná

Vánoční čas je pro mě bezesporu jedním z nejkrásnějších období v roce. Mám ráda vše, co s nimi souvisí, atmosféru vánočních trhů, vybírání dárků pro své blízké, pečení cukroví i vyrábění vánočních dekorací. Baví mě dívat se kolem sebe a hledat nové možnosti a nápady, jak si tento jedinečný čas co nejvíce zpestřit a obohatit. O to vše se s vámi ráda podělím.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.2 / 5 (26 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *