E-shop vánoční osvětlení

Hrníčkový biskupský chlebíček s mandlemi a sušeným ovocem

12. 9. 2025

Kromě kandovaného ovoce je častou součástí chlebíčku také ovoce sušené, především meruňky, fíky a datle.

Ingredience:

  • 1 a 1/2 hrnku hladké mouky
  • 3/4 hrnku másla
  • 3/4 hrnku cukru
  • 5 vajec
  • 1 a 1/2 hrnku rozinek
  • 1 hrnek sušených meruněk
  • 1 hrnek sušených fíků
  • 1 hrnek kandovaného ovoce
  • 1/2 hrnku sušených švestek
  • 1 a 1/2 hrnku rozinek
  • 3/4 hrnku mandlí
  • 1 oloupané a nahrubo nastrouhané jablko
  • 1/2 hrnku čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
  • 3/4 hrnku rumu
  • 1 PL čerstvě nastrouhané citronové kůry
  • 1 PL čerstvě nastrouhané pomerančové kůry
  • 1 čajová lžička mleté skořice
  • 1 čajová lžička mletého zázvoru
  • 1/4 čajové lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 a 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu

Postup:

  1. Ve velké míse smíchejte sušené ovoce, rozinky a kandované ovoce.
  2. Přidejte tmavý rum, přikryjte a nechte směs namočenou při pokojové teplotě minimálně 12 hodin.
  3. Předehřejte troubu na 150 °C.
  4. Ve středně velké míse smíchejte prosátou mouku, prášek do pečiva, koření a sůl.
  5. Pomocí mixéru vyšlehejte máslo s cukrem do pěny.
  6. Následně snižte rychlost a přidávejte vejce jedno po druhém.
  7. Při nízkých otáčkách pomalu přidávejte do mixéru též směs mouky.
  8. Následně mísu z mixéru vyjměte a přidejte citronovou kůru, pomerančovou kůru a šťávu, nastrouhané jablko, plátky mandlí.
  9. Naposledy přidejte též namočenou směs ovoce spolu s veškerou tekutinou, pokud se již nevstřebala.
  10. Těsto důkladně promíchejte a nalijte do vymazané a vysypané formy.
  11. Pečte přibližně hodinu a půl.
  12. Před vyjmutím z formy vyjměte moučník vychladnout.

Vánoční chlebíček můžete na závěr potřít meruňkovou marmeládou a ozdobit půlkami vlašských ořechů.

Tmavě zbarvený biskupský chlebíček.
zdroj: thepioneerwoman.com

Dalším oblíbeným vánočním moučníkem je ten, se kterým se můžete setkat u našich západních sousedů. Inspirujte se chutnými recepty na vánoční štolu.

Autor článku Martina Šťastná

Vánoční čas je pro mě bezesporu jedním z nejkrásnějších období v roce. Mám ráda vše, co s nimi souvisí, atmosféru vánočních trhů, vybírání dárků pro své blízké, pečení cukroví i vyrábění vánočních dekorací. Baví mě dívat se kolem sebe a hledat nové možnosti a nápady, jak si tento jedinečný čas co nejvíce zpestřit a obohatit. O to vše se s vámi ráda podělím.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.4 / 5 (12 hlasů)

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *