E-shop vánoční osvětlení

Italské plněné vánoční cukroví

12. 9. 2025

Jemné těsto plněné třešňovým džemem, vařeným hroznovým moštem a kandovaným citronem je sice náročnější na ingredience, ale výsledek rozhodně stojí za to. Zkuste zase něco nového a netradičního a nebudete litovat!

Co budete potřebovat

  • 2 a 1/3 šálků mouky na pizzu typu 00 plus další na pomoučení pracovní plochy
  • 2 lžičky nastrouhané citronové kůry
  • 1/4 lžičky soli
  • 3/4 šálku studeného másla, nakrájeného na 1 cm kousky
  • 1/2 šálku anýzového likéru
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 šálku třešňového džemu
  • 1/3 šálku nasekaných pražených loupaných mandlí
  • 1/3 šálku nakrájeného kandovaného citronu 
  • 2 a 1/2 lžíce zredukovaného vařeného hroznového moštu Saba
  • 1 velké vejce (oddělené na žloutek a bílek) 
  • 1 lžíce vody
  • moučkový cukr, na posypání

Postup

  • Vložte mouku, citronovou kůru a sůl do kuchyňského robotu a míchejte, dokud se vše nespojí.
  • Přidejte máslo.
  • Mixujte, dokud z másla nebudete mít malé kousíčky.
  • Přidejte anýzový sirup a vanilkový extrakt a pulsujte, dokud se těsto nespojí ve hmotu.
  • Těsto rovnoměrně vytvarujte na 2 šesticentimetrové disky. 
  • Zabalte disky těsta do potravinářské fólie a nechte 1 hodinu chladit.
  • Mezitím smíchejte třešňový džem, mandle, citron a mošt Saba v malé misce. 
  • Nechte nezakryté chladit, dokud nebudete připraveni směs použít.
  • Předehřejte troubu na 175 °C s rošty v horní třetině a dolní třetině. 
  • Bílek ušlehejte v malé misce do hladka. 
  • 2 velké plechy vyložte pečicím papírem. 
  • Rozbalte a rozválejte 1 disk těsta na lehce pomoučené pracovní ploše na tloušťku cca 0,3 cm. 
  • Vyřízněte z těsta 12 kruhů pomocí 6 cm kulatého vykrajovátka a podle potřeby přerolujte zbytky. 
  • Na každý kruh těsta naneste 2 zarovnané lžičky směsi džemu, mandlí, citronu a Saby. 
  • Okraje kruhu lehce potřete bílkem a přeložte kruh na polovinu, abyste vytvořili půlměsíc, který obklopuje náplň.
  • Pevně stiskněte okraje k sobě, abyste vytvořili cca 0,6 cm těsnění kolem náplně. 
  • Okraje jemně zmáčkněte vidličkou. 
  • Položte na připravený plech. 
  • Jakmile je plech naplněný půlměsícy, vložte do chladničky a opakujte proces se zbývajícím diskem těsta a náplní. 
  • Oba plechy chlaďte alespoň 15 minut.
  • V malé misce prošlehejte žloutek s 1 lžící vody. 
  • Pomocí vidličky lehce propíchejte vršky cukroví a lehce potřete žloutkovou směsí. 
  • Pečte v předehřáté troubě, dokud se půlměsíce nenafouknou a neztuhnou, 20 až 25 minut, přičemž v polovině doby pečení plechy na roštech prohoďte. 
  • Přeneste cukroví na mřížku a nechte 30 minut vychladnout. 
  • Cukroví podávejte moučkovým cukrem a podávejte.
Vánoční půlměsíčky plněné třešňovým džemem, vařeným hroznovým moštem a kandovaným citronem na talíři.
www.foodandwine.com

Autor článku Veronika Koliášová

Vánoční časy mezi patří mezi oblíbené období v roce a to hlavně pro jejich pohodovou atmosféru, setkávání s blízkými, vánoční zdobení, ochutnávání toho nejlepšího cukroví a jiných dobrot, popíjení svařáku, courání po vánočních trzích a samozřejmě si také užívám rozbalování dárků :) Ráda se s vámi podělím o nejrůznější tipy, jak si vánoční svátky stejně jako já užít na maximum.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.5 / 5 (27 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *