Italské plněné vánoční cukroví
12. 9. 2025
Jemné těsto plněné třešňovým džemem, vařeným hroznovým moštem a kandovaným citronem je sice náročnější na ingredience, ale výsledek rozhodně stojí za to. Zkuste zase něco nového a netradičního a nebudete litovat!
Co budete potřebovat
- 2 a 1/3 šálků mouky na pizzu typu 00 plus další na pomoučení pracovní plochy
- 2 lžičky nastrouhané citronové kůry
- 1/4 lžičky soli
- 3/4 šálku studeného másla, nakrájeného na 1 cm kousky
- 1/2 šálku anýzového likéru
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1/2 šálku třešňového džemu
- 1/3 šálku nasekaných pražených loupaných mandlí
- 1/3 šálku nakrájeného kandovaného citronu
- 2 a 1/2 lžíce zredukovaného vařeného hroznového moštu Saba
- 1 velké vejce (oddělené na žloutek a bílek)
- 1 lžíce vody
- moučkový cukr, na posypání
Postup
- Vložte mouku, citronovou kůru a sůl do kuchyňského robotu a míchejte, dokud se vše nespojí.
- Přidejte máslo.
- Mixujte, dokud z másla nebudete mít malé kousíčky.
- Přidejte anýzový sirup a vanilkový extrakt a pulsujte, dokud se těsto nespojí ve hmotu.
- Těsto rovnoměrně vytvarujte na 2 šesticentimetrové disky.
- Zabalte disky těsta do potravinářské fólie a nechte 1 hodinu chladit.
- Mezitím smíchejte třešňový džem, mandle, citron a mošt Saba v malé misce.
- Nechte nezakryté chladit, dokud nebudete připraveni směs použít.
- Předehřejte troubu na 175 °C s rošty v horní třetině a dolní třetině.
- Bílek ušlehejte v malé misce do hladka.
- 2 velké plechy vyložte pečicím papírem.
- Rozbalte a rozválejte 1 disk těsta na lehce pomoučené pracovní ploše na tloušťku cca 0,3 cm.
- Vyřízněte z těsta 12 kruhů pomocí 6 cm kulatého vykrajovátka a podle potřeby přerolujte zbytky.
- Na každý kruh těsta naneste 2 zarovnané lžičky směsi džemu, mandlí, citronu a Saby.
- Okraje kruhu lehce potřete bílkem a přeložte kruh na polovinu, abyste vytvořili půlměsíc, který obklopuje náplň.
- Pevně stiskněte okraje k sobě, abyste vytvořili cca 0,6 cm těsnění kolem náplně.
- Okraje jemně zmáčkněte vidličkou.
- Položte na připravený plech.
- Jakmile je plech naplněný půlměsícy, vložte do chladničky a opakujte proces se zbývajícím diskem těsta a náplní.
- Oba plechy chlaďte alespoň 15 minut.
- V malé misce prošlehejte žloutek s 1 lžící vody.
- Pomocí vidličky lehce propíchejte vršky cukroví a lehce potřete žloutkovou směsí.
- Pečte v předehřáté troubě, dokud se půlměsíce nenafouknou a neztuhnou, 20 až 25 minut, přičemž v polovině doby pečení plechy na roštech prohoďte.
- Přeneste cukroví na mřížku a nechte 30 minut vychladnout.
- Cukroví podávejte moučkovým cukrem a podávejte.

Podobné články
Poznejte vánoční pivní speciály. Jak chutná kouzlo Vánoc v půllitru?
Víte, co je to vánoční pivo? Jaký je jeho původ a jak se připravuje? Odpovědi nejen na tyto otázky hledejte v našem článku!
Jaké budou letos adventní trhy v Granadě? Program a důležité informace na jednom místě
Jaké budou vánoční trhy v Granadě? Těšit se můžete na místní speciality, bohatý program a ukázky řemesel. Pobaví se dospělí i děti.
Jaké budou letos adventní trhy v Bilbau? Program a důležité informace na jednom místě
Jaké budou vánoční trhy v Bilbau? Těšit se můžete na místní speciality a živou hudbu. Navštívit můžete také veletrh řemesel Gabonart.