Jednoduchá kapří polévka
12. 9. 2025
Polévka z kapra na Vánoce provoní celé obydlí. Kdo tuto vůni miluje? K tomu musí zaručeně přijít i máslová vůně opečené housky. A kouzlo je na stole.
Ingredience:
- 2 kapří hlavy (skelet, zbytky)
- 5 bobkových listů
- ½ lžíce celého černého pepře
- ½ lžíce nového koření
- ocet
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 100 g kořenové zeleniny
- 1 ks cibule
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- sůl
- 2 litry vody
Postup:
- Omyté zbytky kapra dáme do hrnce spolu s kořením, solí, octem, vodou a přivedeme k varu.
- Mezitím si kořenovou zeleninu nastrouháme na struhadle.
- Po 25 minutách vývar scedíme.
- Z másla a mouky si uděláme světlou jíšku, kterou pak podlijeme vývarem.
- Do vývaru přidáme nastrouhanou zeleninu a vaříme ještě 25 minut.
- Nakonec do polévky přidáme kousky ryby (pokud nějaké máme).
- Podáváme s opečeným rohlíkem.

Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě