E-shop vánoční osvětlení

Kapr po židovsku

12. 9. 2025

Tento recept potěší všechny, kteří mají rádi jídlo, které uklidňuje a navodí příjemný pocit v těle. 

Chuť kapra je sladká, ale zároveň výrazná. Vyzkoušejte tento recept a uvidíte, že se po připraveném jídle jen “zapráší”! 

Ingredience

Kapr

  • 1 kapr (cca 1 kg)
  • 1 citron
  • sůl a pepř podle chuti
  • olej na smažení

Omáčka

  • 3 cibule
  • 70 g rozinek
  • 1 lžíce cukru
  • 50 g másla
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky skořice
  • 2–3 sušené karafiáty
  • ½ lžičky mletého zázvoru
  • ½ lžičky papriky
  • 250 ml bílého suchého vína

Postup

  • Připravte si všechny ingredience na přípravu kapra po židovsku.
  • Předehřejte troubu na 180 stupňů. Očistěte rybu od vnitřností a šupin, dobře ji omyjte. 
  • Na každé straně ryby udělejte několik řezů. Kapra pokapejte citronovou šťávou a nechte 30 minut marinovat.
  • Mezitím připravte omáčku. K tomu oloupejte 3 cibule a nakrájejte je na plátky.
  • Rozehřejte pánev s 50 g másla a osmahněte cibuli, dokud nezměkne. Přilijte 250 ml bílého suchého vína.
  • K cibuli s vínem přidejte 70 g rozinek.
  • Přidejte 1 lžíci cukru, ½ lžičky soli, ½ lžičky skořice, 2–3 sušené karafiáty, ½ lžičky mletého zázvoru a ½ lžičky papriky. Vše společně povařte asi 5 minut na mírném ohni.
  • Rozpalte další pánev se 2 lžícemi oleje. Vložte kapra a smažte ho z obou stran dozlatova.
  • Rybu vložte do zapékací misky a přidejte omáčku. Pečte 1 hodinu a pravidelně kapra polévejte omáčkou.
Kapr po židovsku s cibulí a rozinkami v zapékací míse
zdroj: klopotenko.com

Autor článku Markéta Bieleszová

Vánoce jsou jednoduše kouzelné období, které mě inspiruje a sbližuje s ostatními. Ráda píšu o tom, co je možné o Vánocích vidět, zažít nebo ochutnat. Své články se snažím psát tak, aby mí čtenáři získali informace, které hledají a čtení je zároveň bavilo i pohladilo na duši.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.2 / 5 (42 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *