Kapr po židovsku
12. 9. 2025
Tento recept potěší všechny, kteří mají rádi jídlo, které uklidňuje a navodí příjemný pocit v těle.
Chuť kapra je sladká, ale zároveň výrazná. Vyzkoušejte tento recept a uvidíte, že se po připraveném jídle jen “zapráší”!
Ingredience
Kapr
- 1 kapr (cca 1 kg)
- 1 citron
- sůl a pepř podle chuti
- olej na smažení
Omáčka
- 3 cibule
- 70 g rozinek
- 1 lžíce cukru
- 50 g másla
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky skořice
- 2–3 sušené karafiáty
- ½ lžičky mletého zázvoru
- ½ lžičky papriky
- 250 ml bílého suchého vína
Postup
- Připravte si všechny ingredience na přípravu kapra po židovsku.
- Předehřejte troubu na 180 stupňů. Očistěte rybu od vnitřností a šupin, dobře ji omyjte.
- Na každé straně ryby udělejte několik řezů. Kapra pokapejte citronovou šťávou a nechte 30 minut marinovat.
- Mezitím připravte omáčku. K tomu oloupejte 3 cibule a nakrájejte je na plátky.
- Rozehřejte pánev s 50 g másla a osmahněte cibuli, dokud nezměkne. Přilijte 250 ml bílého suchého vína.
- K cibuli s vínem přidejte 70 g rozinek.
- Přidejte 1 lžíci cukru, ½ lžičky soli, ½ lžičky skořice, 2–3 sušené karafiáty, ½ lžičky mletého zázvoru a ½ lžičky papriky. Vše společně povařte asi 5 minut na mírném ohni.
- Rozpalte další pánev se 2 lžícemi oleje. Vložte kapra a smažte ho z obou stran dozlatova.
- Rybu vložte do zapékací misky a přidejte omáčku. Pečte 1 hodinu a pravidelně kapra polévejte omáčkou.

Podobné články
Poznejte vánoční pivní speciály. Jak chutná kouzlo Vánoc v půllitru?
Víte, co je to vánoční pivo? Jaký je jeho původ a jak se připravuje? Odpovědi nejen na tyto otázky hledejte v našem článku!
Jaké budou letos adventní trhy v Granadě? Program a důležité informace na jednom místě
Jaké budou vánoční trhy v Granadě? Těšit se můžete na místní speciality, bohatý program a ukázky řemesel. Pobaví se dospělí i děti.
Jaké budou letos adventní trhy v Bilbau? Program a důležité informace na jednom místě
Jaké budou vánoční trhy v Bilbau? Těšit se můžete na místní speciality a živou hudbu. Navštívit můžete také veletrh řemesel Gabonart.