E-shop vánoční osvětlení

Kapr v černém sosu

12. 9. 2025

Vánoce jsou za dveřmi a vy nevíte, jaký recept na rybu zvolit? 

Dopřejte svým hostům opravdové hody a připravte jim kapříka, kterého ještě nejedli! 

Nechte si chutnat!

Ingredience

  • 1 kapr
  • 0,5 mrkve
  • 0,5 petržele
  • kousek celeru
  • 1 cibule
  • 4 lžíce másla
  • 0,5 sklenice červeného vína
  • 0,5 sklenice tmavého piva
  • 2 lžíce vinného octa
  • 3 lžíce starého perníku
  • 2 lžíce švestkového džemu
  • špetka tymiánu
  • bobkový list
  • nové koření
  • hrst sultánek
  • několik oloupaných mandlí
  • šťáva z 1 citronu
  • sůl, pepř a cukr podle chuti

Postup

Ryba

  • Nejprve je třeba uvařit čerstvého kapra a krev nalít do misky.
  • Rybu uvnitř opláchněte octem a ocet přidejte i do krve v misce. Poté kapra omyjte, rozdělte na „podkovy“ a osolte.
  • Všechnu zeleninu je pak třeba oloupat a nakrájet na kostičky. V dalším kroku ji vložte do rozpáleného másla a osmažte ze všech stran.
  • Poté přidejte citronovou šťávu, nové koření, bobkový list, tymián, sultánky, mandle a vše zalijte půllitrem vroucí vody.
  • Poté do nádoby s připravenou směsí vložte rybu a vše vařte asi 10 minut. 
  • Na konci rybu jednoduše vyjměte z hrnce a očistěte od kostí, poté ji přendejte do jiné teplé nádoby.

Omáčka

  • Dalším krokem je příprava omáčky. Do hrnce přidejte nastrouhaný perník, pivo, džem a krev s octem a přiveďte k varu. 
  • Následně kapra servírujte, omáčku přelijte přes sítko a máte hotovo!
Kapr v černém sosu
zdroj: rmf.fm

Autor článku Markéta Bieleszová

Vánoce jsou jednoduše kouzelné období, které mě inspiruje a sbližuje s ostatními. Ráda píšu o tom, co je možné o Vánocích vidět, zažít nebo ochutnat. Své články se snažím psát tak, aby mí čtenáři získali informace, které hledají a čtení je zároveň bavilo i pohladilo na duši.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.7 / 5 (29 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *