Kapr v černém sosu
12. 9. 2025
Vánoce jsou za dveřmi a vy nevíte, jaký recept na rybu zvolit?
Dopřejte svým hostům opravdové hody a připravte jim kapříka, kterého ještě nejedli!
Nechte si chutnat!
Ingredience
- 1 kapr
- 0,5 mrkve
- 0,5 petržele
- kousek celeru
- 1 cibule
- 4 lžíce másla
- 0,5 sklenice červeného vína
- 0,5 sklenice tmavého piva
- 2 lžíce vinného octa
- 3 lžíce starého perníku
- 2 lžíce švestkového džemu
- špetka tymiánu
- bobkový list
- nové koření
- hrst sultánek
- několik oloupaných mandlí
- šťáva z 1 citronu
- sůl, pepř a cukr podle chuti
Postup
Ryba
- Nejprve je třeba uvařit čerstvého kapra a krev nalít do misky.
- Rybu uvnitř opláchněte octem a ocet přidejte i do krve v misce. Poté kapra omyjte, rozdělte na „podkovy“ a osolte.
- Všechnu zeleninu je pak třeba oloupat a nakrájet na kostičky. V dalším kroku ji vložte do rozpáleného másla a osmažte ze všech stran.
- Poté přidejte citronovou šťávu, nové koření, bobkový list, tymián, sultánky, mandle a vše zalijte půllitrem vroucí vody.
- Poté do nádoby s připravenou směsí vložte rybu a vše vařte asi 10 minut.
- Na konci rybu jednoduše vyjměte z hrnce a očistěte od kostí, poté ji přendejte do jiné teplé nádoby.
Omáčka
- Dalším krokem je příprava omáčky. Do hrnce přidejte nastrouhaný perník, pivo, džem a krev s octem a přiveďte k varu.
- Následně kapra servírujte, omáčku přelijte přes sítko a máte hotovo!

Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě