E-shop vánoční osvětlení

Kapří filé ve švestkovo-višňové omáčce 

12. 9. 2025

Tomuto receptu se někdy také říká “černý kapr”. 

Jedná se o zajímavou sladkou pochoutku, jejíž chuť tvoří kombinace lahodných švestek, třešňové šťávy a medu. Trocha balzamikového octa dodává dokonalou rovnováhu kyselosti a vytváří nezapomenutelnou hostinu ve staropolském stylu.

Pusťte se do přípravy! 

Ingredience 

  • 2 kapři, vykuchaní (každý zhruba 1 kg) a nakrájení na 4 filety nebo steaky
  • špetka soli
  • 2 lžíce švestkové zavařeniny
  • 0,5 šálku (100–110 ml) třešňové šťávy
  • 1 lžička medu, nejlépe medovicového
  • 1–2 lžíce balzamikového octa
  • 5 g zázvoru (2,5 strouhaného / mletého zázvoru)
  • mletý černý pepř
  • sůl 

Postup

  • Rybu zbavte šupin, odřízněte hlavu, ocas a ploutve. Nakrájejte na steaky nebo porce filé.
  • Filety z kapra přesuňte do hrnce a zalijte je osolenou vodou – jen tolik, aby byla ryba ponořená.
  • Přiveďte k varu a snižte teplotu na nejnižší stupeň. Vařte 8–10 minut, nejlépe na mírném ohni, při teplotě zhruba 80–90 °C.
  • Opatrně přesuňte všechny kousky kapřího filé do nádoby odolné proti ohřevu v troubě. Odložte stranou.
  • Dvě lžíce švestkové zavařeniny propasírujte přes síto do mísy. Přidejte třešňovou šťávu, med, balzamikový ocet, čerstvě mletý černý pepř, zázvor a hřebíček. Smíchejte vidličkou nebo metličkou.
  • Předehřejte troubu na 200 °C. 
  • Kousky kapřího filé potřete ovocnou omáčkou a přikryjte alobalem nebo pokličkou. Společně pečte 5 minut.
  • Podávejte horké a filety přelijte trochou omáčky. Kombinujte s bramborovým pyré, pečenou kořenovou zeleninou nebo s květákem vařeným v páře.
černý kapr na švestkách a květákovou oblohou
zdroj: polonist.com

Milujete švestky? Pak je můžete použít také při přípravě cukroví. Vyzkoušejte recepty na ovocné košíčky, které můžete servírovat nejen o Vánocích!

Autor článku Markéta Bieleszová

Vánoce jsou jednoduše kouzelné období, které mě inspiruje a sbližuje s ostatními. Ráda píšu o tom, co je možné o Vánocích vidět, zažít nebo ochutnat. Své články se snažím psát tak, aby mí čtenáři získali informace, které hledají a čtení je zároveň bavilo i pohladilo na duši.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.8 / 5 (37 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *