E-shop vánoční osvětlení

Karamelové kostičky s ořechy

12. 9. 2025

Také milujete známé bonbony Krówki? Jedná se o tradiční polský druh karamelek, které tyto kostičky s ořechy, svou chutí, velice připomínají. 

Připravte si vlastní domácí vánoční “Krówki” a ohromte své okolí!

Ingredience

  • 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka Salko
  • 15 dkg polohrubé mouky
  • 3 až 4 hrsti nasekaných vlašských ořechů
  • čokoládová poleva

Postup

  • Plechovku Salka nechte zkaramelizovat. Vložte ji do hrnce s vodou a nechte ji na 2 až 3 hodiny vařit. 
  • Poté nechte plechovku vychladnout a až pak ji otevřete. Obsah plechovky vyklopte do mísy a začněte postupně přidávat polohrubou mouku. Důkladně míchejte do doby, než vznikne hladké těsto.
  • Vymažte menší plech tukem, vysypte moukou, případně strouhankou a těsto do něj vyklopte. Rozetřete pomocí mokré stěrky a uhlaďte.
  • Pokud vám to stěrkou nepůjde, namočte si ruce a použijte je. Za pomoci rukou to není jednoduché, ale když je budete udržovat stále mokré, hravě si s tím poradíte.
  • Těsto posypte nasekanými vlašskými ořechy tak, aby byla pokrytá celá plocha a vložte do předehřáté trouby. Tu stačí nahřát na 130° až 140 °C. 
  • Těsto pečte do doby, než budou okraje těsta zlatavé. V té době se také krásně rozvoní karamel.  
  • Poté, co vyndáte plech z trouby, nakrájejte teplé těsto na malé kostičky nebo obdélníčky. Tvar je zcela na vás.
  • Nakrájené karamelové kousky nechte na plechu vychladnout. 
  • Nakonec všechny kousky pokryjte čokoládovou polevou, kterou nechte zaschnout.
  • Jednotlivé kousky od sebe oddělte a servírujte nebo je přendejte do krabice na uložení. 
  • Hotové karamelové kostičky můžete podávat nezabalené, nebo je můžete zabalit jako klasický bonbon do ozdobné fólie. 
  • Bonbony můžete podávat také jako ledové cukroví, pokud je hostům nabídnete ihned po vyjmutí z ledničky.

Vánoční karamelové bonbony, připomínající tradiční polské karamelky Krówki.
Zdroj: allrecipes.com

Upozornění: Karamel při vaření trochu pobublává a je velice horký, proto s ním pracujte velice opatrně, abyste se nepopálili!

Autor článku Markéta Bieleszová

Vánoce jsou jednoduše kouzelné období, které mě inspiruje a sbližuje s ostatními. Ráda píšu o tom, co je možné o Vánocích vidět, zažít nebo ochutnat. Své články se snažím psát tak, aby mí čtenáři získali informace, které hledají a čtení je zároveň bavilo i pohladilo na duši.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.3 / 5 (10 hlasů)

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *