Klasická kynutá vánoční štola
12. 9. 2025
Zkuste si tipnout, jak dlouho vám vydrží pravá poctivá nejlepší vánoční štola?
Při dokonalém zpracování a správném skladování vydrží kupodivu i několik měsíců.
Budete potřebovat:
- 600 g rozinek
- 100 g mandlí
- 75 g pomerančové kůry
- 75 g citronové kůry
- kůru z bio citronu
- 120 ml rumu
- 80 g kvasnic
- 5 lžic vlažného mléka
- trochu cukru na kvásek
- 1 kg mouky
- 500 g másla
- 150 g cukru
- 1 lžička soli
- pečící papír
- hliníkovou fólii
Postup přípravy:
- Jako první krok si naložte rozinky, mandle (již předem nasekané, uvařené a vysušené), citrusové kůry do rumu.
- Z čerstvých kvasnic, vlažného mléka a cukru připravte kvasnicovou směs – kvásek a nechte 30 minut.
- Mezitím si prosyjte mouku na pracovní vál a uprostřed vytvořte důlek, do kterého kvásek vlijte.
- Přidejte máslo, cukr a sůl.
- Celou směs začněte zpracovávat – při hnětení postupně přidávejte asi 100 mililitrů mléka.
- Těsto musí být hladké a nesmí se lepit.
- Posléze vmíchejte i ingredience naložené v rumu.
- Těsto zakryjte a nechte ho 30 minut odpočinout.
- Poté těsto znovu krátce uhněťte a rozdělte ho na několik částí.
- Vzniklé částí vytvarujte do bochníku – můžete těsto vyválet do čtverce a jeho konce přes sebe překrýt.
- Nachystejte si plech – vyložte pečícím papírem a hliníkovou fólií – aby se štola nepřipálila.
- Troubu předehřejte na 180 stupňů a pečte asi po dobu 40 minut – jakmile štola zhnědne.
- Okamžitě po upečení vánoční štolu potřete rozpuštěným máslem.
- Nechte zcela vychladnout a znovu ji potřete máslem.
- Smíchejte cukr s vanilkovým cukrem, posypte štolu cukrovou směsí a nakonec moučkovým cukrem.
- Pevně ji zabalte do hliníkové fólie.
- Pečte nejméně 3 týdny před konzumací a štolu skladujte v chladu.

Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Zkuste tentokrát namočit lískové oříšky do rumu a cukroví hned získá úplně nový rozměr. Co budete potřebovat Postup
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Vynikající varianta Masarykova cukroví ozvláštněná o vlašské ořechy naložené v medovině a kakao. Tenhle recept nás hodně baví! Co budete potřebovat Postup
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Máme pro vás autentický recept na oblíbené Masarykovo cukroví s celými lískovými oříšky. Delikatesa! Co budete potřebovat Postup