Klasické šohajky z vlašských ořechů
12. 9. 2025
Lahodné čokoládové košíčky plněné ořechovým krémem, kdo by odolal. V případě, že se vám náplň zdá příliš tekutá, přidejte více ořechů.
Ingredience:
Čokoláda
- 200 g čokolády na vaření
- 70 g ztuženého rostlinného tuku
Náplň
- 150 g mletých vlašských ořechů
- 120 g moučkového cukru
- 100 g ztuženého rostlinného tuku
- 100 ml mléka
- 1 vejce
- 50 ml espressa
- 50 ml rumu
- půlky vlašských ořechů na ozdobu
Postup:
- V hrnci na mírném ohni zahřejte mléko a přidejte moučkový cukr.
- Když se cukr rozpustí, odstavte a přidejte mleté ořechy, tuk a vejce.
- Vše důkladně promíchejte.
- Směs následně lehce několik málo minut povařte a za stálého míchání přidejte espresso a rum.
- Připravenou ořechovou náplň nechte zchladnout, můžete ji vložit též do ledničky.
- Čokoládu na vaření a tuk rozpusťte ve vodní lázni.
- Připravte si papírové košíčky, které přibližně do jedné třetiny naplňte čokoládou.
- Nechte čokoládu chvilku ztuhnout a poté přidejte čajovou lžičku ořechové náplně.
- Na závěr přelijte opět čokoládovou polevou a ozdobte polovinou vlašského ořechu.
- Nechte ztuhnout a poté vložte do ledničky.

Kávu, čokoládu a ořechy můžete společně využít i v mnoha receptech na mocca vánoční cukroví. Načerpejte inspiraci!
Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě