E-shop vánoční osvětlení

Klasický biskupský chlebíček s kandovaným ovocem

12. 9. 2025

Toto vánoční pečivo je charakteristické nejen svou lahodnou chutí, ale také vůní. K té kromě kandovaného ovoce a koření přispívá také malé množství alkoholu, dá se ale připravit i bez něj.

Ingredience:

  • 2 a 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 1 hrnek másla
  • 4 vejce
  • 2 hrnky kandovaného ananasu
  • 1 hrnek červených kandovaných třešní
  • 1 hrnek zelených kandovaných třešní
  • 1 a 1/2 hrnku vlašských ořechů
  • 1 šálek rozinek
  • kůra a šťáva z jednoho citronu
  • kůra a šťáva z jednoho pomeranče
  • 3 PL vanilkového extraktu
  • 2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 čajové lžičky mleté skořice
  • 1/2 čajové lžičky soli

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 150°C.
  2. Ve větší míse smíchejte kandované ovoce, rozinky a vlašské ořechy.
  3. V jiné míse vyšlehejte máslo s cukrem do nadýchané pěny.
  4. Poté vmíchejte vejce, vanilkový extrakt, citronovou a pomerančovou kůru a šťávu.
  5. Smíchejte prosátou mouku, prášek do pečiva, skořici a sůl a přidejte do krémové směsi.
  6. Důkladně promíchejte.
  7. Těsto nalijte do směsi ovoce a ořechů.
  8. Opět důkladně promíchejte.
  9. Připravte si formu, vymažte ji tukem a vysypejte hrubou moukou.
  10. Těsto nalijte do formy a vložíte do trouby.
  11. Pečte přibližně 2 hodiny.
  12. Po vyjmutí z trouby nechte moučník 10 minut vychladnout a poté ho vyklopte.
Nakrájený ovocný chlebíček s kandovaným ovocem.
zdroj: themountainkitchen.com

Forma na biskupský chlebíček není k pečení tohoto dezertu nutností, můžete ho upéct i ve formě na bábovku. Ještě jednodušší variantou pak může být biskupský chlebíček na plech.

Autor článku Martina Šťastná

Vánoční čas je pro mě bezesporu jedním z nejkrásnějších období v roce. Mám ráda vše, co s nimi souvisí, atmosféru vánočních trhů, vybírání dárků pro své blízké, pečení cukroví i vyrábění vánočních dekorací. Baví mě dívat se kolem sebe a hledat nové možnosti a nápady, jak si tento jedinečný čas co nejvíce zpestřit a obohatit. O to vše se s vámi ráda podělím.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.2 / 5 (10 hlasů)

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *