Klasický biskupský chlebíček s kandovaným ovocem
12. 9. 2025
Toto vánoční pečivo je charakteristické nejen svou lahodnou chutí, ale také vůní. K té kromě kandovaného ovoce a koření přispívá také malé množství alkoholu, dá se ale připravit i bez něj.
Ingredience:
- 2 a 1/2 hrnku hladké mouky
- 1 hrnek cukru
- 1 hrnek másla
- 4 vejce
- 2 hrnky kandovaného ananasu
- 1 hrnek červených kandovaných třešní
- 1 hrnek zelených kandovaných třešní
- 1 a 1/2 hrnku vlašských ořechů
- 1 šálek rozinek
- kůra a šťáva z jednoho citronu
- kůra a šťáva z jednoho pomeranče
- 3 PL vanilkového extraktu
- 2 čajové lžičky prášku do pečiva
- 1/2 čajové lžičky mleté skořice
- 1/2 čajové lžičky soli
Postup:
- Předehřejte si troubu na 150°C.
- Ve větší míse smíchejte kandované ovoce, rozinky a vlašské ořechy.
- V jiné míse vyšlehejte máslo s cukrem do nadýchané pěny.
- Poté vmíchejte vejce, vanilkový extrakt, citronovou a pomerančovou kůru a šťávu.
- Smíchejte prosátou mouku, prášek do pečiva, skořici a sůl a přidejte do krémové směsi.
- Důkladně promíchejte.
- Těsto nalijte do směsi ovoce a ořechů.
- Opět důkladně promíchejte.
- Připravte si formu, vymažte ji tukem a vysypejte hrubou moukou.
- Těsto nalijte do formy a vložíte do trouby.
- Pečte přibližně 2 hodiny.
- Po vyjmutí z trouby nechte moučník 10 minut vychladnout a poté ho vyklopte.

Forma na biskupský chlebíček není k pečení tohoto dezertu nutností, můžete ho upéct i ve formě na bábovku. Ještě jednodušší variantou pak může být biskupský chlebíček na plech.
Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě