Kokosové pusinky z bílků
12. 9. 2025
Na tento český vánoční recept potřebujete pouhé 3 suroviny a přitom chutná tak lahodně! Pusinky s kokosem jsou uvnitř nádherně vzdušné a zvenku křupavé. Pravděpodobně je znáte pod názvem ,,kokosky”.
Co budete potřebovat:
- 2 bílky
- 100 g krystalového cukru
- 80 g strouhaného kokosu (neslazeného)
Postup:
- Připravte si dva nerezové hrnce, jeden o něco větší než druhý.
- Do většího hrnce nalijte asi 2,5 cm vody.
- Umístěte menší hrnec do spodního většího hrnce; dno horního hrnce se nesmí dotýkat vodní hladiny.
- Umístěte oba hrnce na sporák a zapněte jej na vysokou teplotu.
- Jakmile se voda začne vařit, stoupající pára ohřeje horní hrnec.
- Až bude hrnec horký, stáhněte plamen na minimum a nechte vodu jen vařit.
- Do horního hrnce nalijte bílky a začněte šlehat ručním elektrickým šlehačem.
- Šlehejte nejprve pomalu, poté zvyšujte rychlost.
- Současně přidejte cukr.
- Sledujte teplotu v hrnci, aby nebyla příliš vysoká; bílky by se začaly vařit.
- Teplota bílků by měla být asi taková, že když do nich vložíte prst, bude příjemně teplý.
- Šlehejte, dokud se cukr nerozpustí a hmota z bílků není ztuhlá a krásně lesklá.
- Sundejte horní hrnec s bílky a vmíchejte strouhaný kokos.
- Směs ručně promíchejte.
- Povrch plechu, zejména po obvodu, lehce potřete tukem.
- Na plech dejte pečící papír a zatlačte jej dolů.
- Tukový základ zajistí, že se papír dobře přilepí.
- Poté papír na povrchu potřete tukem a poprašte moukou.
- Pusinky se nepřichytí ke dnu a po upečení se dají bez problému sundat z papíru.
- Dvěma lžícemi tvarujte ze směsi našlehaných bílků malé kopečky kopečky o průměru asi 4 cm.
- Pečte v troubě předehřáté troubě na 170 °C po dobu 5 minut.
- Poté snižte teplotu trouby na 130 °C a pečte dalších 15 minut, dokud nejsou pusinky navrchu lehce zlaté.
- Užijte si to!

Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Zkuste tentokrát namočit lískové oříšky do rumu a cukroví hned získá úplně nový rozměr. Co budete potřebovat Postup
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Vynikající varianta Masarykova cukroví ozvláštněná o vlašské ořechy naložené v medovině a kakao. Tenhle recept nás hodně baví! Co budete potřebovat Postup
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Máme pro vás autentický recept na oblíbené Masarykovo cukroví s celými lískovými oříšky. Delikatesa! Co budete potřebovat Postup