E-shop vánoční osvětlení

Kokosové pusinky z bílků

12. 9. 2025

Na tento český vánoční recept potřebujete pouhé 3 suroviny a přitom chutná tak lahodně! Pusinky s kokosem jsou uvnitř nádherně vzdušné a zvenku křupavé. Pravděpodobně je znáte pod názvem ,,kokosky”.

Co budete potřebovat:

  • 2 bílky
  • 100 g krystalového cukru 
  • 80 g strouhaného kokosu (neslazeného)

Postup: 

  • Připravte si dva nerezové hrnce, jeden o něco větší než druhý. 
  • Do většího hrnce nalijte asi 2,5 cm vody. 
  • Umístěte menší hrnec do spodního většího hrnce; dno horního hrnce se nesmí dotýkat vodní hladiny. 
  • Umístěte oba hrnce na sporák a zapněte jej na vysokou teplotu. 
  • Jakmile se voda začne vařit, stoupající pára ohřeje horní hrnec. 
  • Až bude hrnec horký, stáhněte plamen na minimum a nechte vodu jen vařit.
  • Do horního hrnce nalijte bílky a začněte šlehat ručním elektrickým šlehačem. 
  • Šlehejte nejprve pomalu, poté zvyšujte rychlost. 
  • Současně přidejte cukr. 
  • Sledujte teplotu v hrnci, aby nebyla příliš vysoká; bílky by se začaly vařit. 
  • Teplota bílků by měla být asi taková, že když do nich vložíte prst, bude příjemně teplý.
  • Šlehejte, dokud se cukr nerozpustí a hmota z bílků není ztuhlá a krásně lesklá.
  • Sundejte horní hrnec s bílky a vmíchejte strouhaný kokos. 
  • Směs ručně promíchejte.
  • Povrch plechu, zejména po obvodu, lehce potřete tukem. 
  • Na plech dejte pečící papír a zatlačte jej dolů. 
  • Tukový základ zajistí, že se papír dobře přilepí. 
  • Poté papír na povrchu potřete tukem a poprašte moukou. 
  • Pusinky se nepřichytí ke dnu a po upečení se dají bez problému sundat z papíru.
  • Dvěma lžícemi tvarujte ze směsi našlehaných bílků malé kopečky kopečky o průměru asi 4 cm.
  • Pečte v troubě předehřáté troubě na 170 °C po dobu 5 minut. 
  • Poté snižte teplotu trouby na 130 °C a pečte dalších 15 minut, dokud nejsou pusinky navrchu lehce zlaté.
  • Užijte si to!
Pusinky s kokosem na talíři.
www.cooklikeczechs.com

Autor článku Veronika Koliášová

Vánoční časy mezi patří mezi oblíbené období v roce a to hlavně pro jejich pohodovou atmosféru, setkávání s blízkými, vánoční zdobení, ochutnávání toho nejlepšího cukroví a jiných dobrot, popíjení svařáku, courání po vánočních trzích a samozřejmě si také užívám rozbalování dárků :) Ráda se s vámi podělím o nejrůznější tipy, jak si vánoční svátky stejně jako já užít na maximum.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.8 / 5 (26 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *