E-shop vánoční osvětlení

Kořeněné linecké cukroví plněné meruňkovou marmeládou

12. 9. 2025

Luxusní linecké cukroví, které ocení i ti, kteří dvakrát neholdují sladkému, protože nejsou přeslazené a jsou příjemně okořeněné. Hřejivá perníková chuť skvěle vyvažuje hořké a pikantní tóny meruňkové marmelády. To prostě musíte vyzkoušet!

Co budete potřebovat

  • 3 šálky hladké mouky
  • 3/4 šálku mandlové mouky
  • 1 a 1/2 lžíce mletého zázvoru
  • 3 lžičky skořice
  • 3/4 lžičky muškátového oříšku
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ½ lžičky soli
  • 1 a 1/2 šálku másla
  • 1 a 1/4 šálku krystalového cukru
  • 2 velká vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 3/4 – 1 šálek meruňkové marmelády 
  • moučkový cukr na posypání cukroví

Postup

  • V míse smíchejte hladkou mouku, mandlovou mouku, mletý zázvor, skořici, muškátový oříšek, mletý hřebíček, prášek do pečiva a sůl. 
  • V další míse ušlehejte máslo s cukrem ručním mixérem do bledé a nadýchané hmoty (asi 2–3 minuty).
  • Přidejte vejce, jedno po druhém, a každé zašlehejte do směsi. 
  • Přidejte vanilku a znovu prošlehejte, aby se vše spojilo.
  • Přidejte suché ingredience a promíchejte.
  • Těsto na váze rozdělte na dvě stejné části. 
  • Každou část rozválejte na 2,5 cm kotouč a pevně zabalte do potravinářské fólie.
  • Nechte vychladit v lednici alespoň 2 hodiny nebo až 5 dní. 
  • Až budete připraveni péct, předehřejte troubu na 160°C. 
  • Pracujte vždy s jedním kotoučem těsta.
  • Těsto rozválejte na kusu pečícího papíru na tloušťku cca 3 mm.
  • Pomocí vykrajovátka na cukroví o průměru 5 cm vykrajujte z těsta kolečka.
  • Ta pak pomocí tenké stěrky přeneste na plechy vyložené pečícím papírem. 
  • Takto spotřebujte všechno těsto.
  • Kolečka rozdělte na poloviny a pomocí malého vykrajovátka na cukroví vykrojte v polovině koleček středy.     
  • Pečte 12–15 minut. 
  • Vyndejte z trouby a přendejte na mřížku vychladnout.
  • Sušenky s vykrojeným středem posypte moučkovým cukrem.
  • Sušenky bez vykrojeného středu otočte tak, aby jejich ploché strany směřovaly nahoru a každou sušenku namažte ½ lžičkou marmelády. 
  • Přiklopte vykrojenou sušenkou posypanou cukrem. 
  • Skladujte ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě.
Pocukrované linecké kolečko plněné marmeládou.
www.themakermakes.com

Autor článku Veronika Koliášová

Vánoční časy mezi patří mezi oblíbené období v roce a to hlavně pro jejich pohodovou atmosféru, setkávání s blízkými, vánoční zdobení, ochutnávání toho nejlepšího cukroví a jiných dobrot, popíjení svařáku, courání po vánočních trzích a samozřejmě si také užívám rozbalování dárků :) Ráda se s vámi podělím o nejrůznější tipy, jak si vánoční svátky stejně jako já užít na maximum.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.4 / 5 (18 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *