Kořeněné linecké cukroví plněné meruňkovou marmeládou
12. 9. 2025
Luxusní linecké cukroví, které ocení i ti, kteří dvakrát neholdují sladkému, protože nejsou přeslazené a jsou příjemně okořeněné. Hřejivá perníková chuť skvěle vyvažuje hořké a pikantní tóny meruňkové marmelády. To prostě musíte vyzkoušet!
Co budete potřebovat
- 3 šálky hladké mouky
- 3/4 šálku mandlové mouky
- 1 a 1/2 lžíce mletého zázvoru
- 3 lžičky skořice
- 3/4 lžičky muškátového oříšku
- 1/4 lžičky mletého hřebíčku
- 1 lžička prášku do pečiva
- ½ lžičky soli
- 1 a 1/2 šálku másla
- 1 a 1/4 šálku krystalového cukru
- 2 velká vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 3/4 – 1 šálek meruňkové marmelády
- moučkový cukr na posypání cukroví
Postup
- V míse smíchejte hladkou mouku, mandlovou mouku, mletý zázvor, skořici, muškátový oříšek, mletý hřebíček, prášek do pečiva a sůl.
- V další míse ušlehejte máslo s cukrem ručním mixérem do bledé a nadýchané hmoty (asi 2–3 minuty).
- Přidejte vejce, jedno po druhém, a každé zašlehejte do směsi.
- Přidejte vanilku a znovu prošlehejte, aby se vše spojilo.
- Přidejte suché ingredience a promíchejte.
- Těsto na váze rozdělte na dvě stejné části.
- Každou část rozválejte na 2,5 cm kotouč a pevně zabalte do potravinářské fólie.
- Nechte vychladit v lednici alespoň 2 hodiny nebo až 5 dní.
- Až budete připraveni péct, předehřejte troubu na 160°C.
- Pracujte vždy s jedním kotoučem těsta.
- Těsto rozválejte na kusu pečícího papíru na tloušťku cca 3 mm.
- Pomocí vykrajovátka na cukroví o průměru 5 cm vykrajujte z těsta kolečka.
- Ta pak pomocí tenké stěrky přeneste na plechy vyložené pečícím papírem.
- Takto spotřebujte všechno těsto.
- Kolečka rozdělte na poloviny a pomocí malého vykrajovátka na cukroví vykrojte v polovině koleček středy.
- Pečte 12–15 minut.
- Vyndejte z trouby a přendejte na mřížku vychladnout.
- Sušenky s vykrojeným středem posypte moučkovým cukrem.
- Sušenky bez vykrojeného středu otočte tak, aby jejich ploché strany směřovaly nahoru a každou sušenku namažte ½ lžičkou marmelády.
- Přiklopte vykrojenou sušenkou posypanou cukrem.
- Skladujte ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě.

Podobné články
Poznejte vánoční pivní speciály. Jak chutná kouzlo Vánoc v půllitru?
Víte, co je to vánoční pivo? Jaký je jeho původ a jak se připravuje? Odpovědi nejen na tyto otázky hledejte v našem článku!
Jaké budou letos adventní trhy v Granadě? Program a důležité informace na jednom místě
Jaké budou vánoční trhy v Granadě? Těšit se můžete na místní speciality, bohatý program a ukázky řemesel. Pobaví se dospělí i děti.
Jaké budou letos adventní trhy v Bilbau? Program a důležité informace na jednom místě
Jaké budou vánoční trhy v Bilbau? Těšit se můžete na místní speciality a živou hudbu. Navštívit můžete také veletrh řemesel Gabonart.