Křehké rohlíčky s tvarohem
12. 9. 2025
Tyto tvarohové croissanty bez másla se snadno připravují, jsou nadýchané a chutné. Skvěle se hodí k naplnění lahodným džemem nebo krémem.
Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
- 125 g tvarohu
- 100 g cukru
- 100 ml mléka
- 1 vejce
- 80 ml slunečnicového oleje
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 15 g čerstvého droždí
- kůra z jednoho citronu
- moučkový cukr na posypání
Postup:
- Do velké mísy nasypejte obě prosáté mouky.
- Promíchejte a vytvořte důlek, do kterého přidejte vejce, olej, tvaroh, citronovou kůru, vanilkový extrakt a cukr.
- Mléko mírně ohřejte a rozpusťte v něm kvasnice.
- Směs nalijte do mísy s ostatními přísadami.
- Důkladně promíchejte a začněte ruka hníst.
- Hněťte, dokud nezískáte měkké a kompaktní těsto.
- Jakmile je těsto hotové, vložte ho do mísy s lehce pomoučeným dnem, přikryjte potravinovou fólií a nechte ho kynout, dokud nezdvojnásobí objem, přibližně dvě hodiny.
- Následně těsto rozdělte na dva díly, z každého dílu vyválejte kruh.
- Kruh nožem rozdělte na 8 trojúhelníčků, které srolujte od základny ke špičce, čímž získáte klasický tvar rohlíčku.
- Pečivo odkládejte na plech s pečicím papírem, kde ho nechte ještě hodinu kynout.
- Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 25-20 minut.
- Po upečení nechte tvarohové rohlíčky dobře vychladnout a posypte je moučkovým cukrem.

Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě