E-shop vánoční osvětlení

Křehké žloutkové cukroví

12. 9. 2025

Také milujete rakvičky se šlehačkou? Klasika českých cukráren se řadí po bok laskonek, indiánek a větrníků a má mnoho svých fanoušků.

Na Vánoce se rakvičky sice příliš nehodí, ale stačí jim dát trochu jinou formu a skvělé vánoční cukroví je na světě.

Ingredience:

  • 5 žloutků
  • 500 g moučkového cukru
  • 1 čajová lžička cukrářského droždí (amonium)
  • 3 lžíce hladké mouky

Postup:

  1. Žloutky vymíchejte do hladka s 250 g cukru, lžičkou amonia a moukou.
  2. Na válu nebo pracovní desce si připravte zbytek moučkového cukru, udělejte v něm důlek a do něj dejte žloutkovou směs. Vypracujte těsto.
  3. Těsto rozválejte na tloušťku zhruba ½ centimetru a vykrájejte tvary dle libosti (aby se těsto nelepilo, posypte vál moučkovým cukrem).
  4. Vykrájené těsto dejte na plech s pečícím papírem a vložte do předehřáté trouby o teplotě 140 °C.
  5. Pečte do té doby, než těsto „vyskočí“ a bude na povrchu tvrdé.
  6. Křehké cukroví můžete podívat samostatně nebo se šlehačkou či čokoládovou polevou.
Vánoční cukroví ze žloutků
Zdroj: livestrongcdn.com

Žloutkovou polevu můžete dále použít třeba na zjemnění kořeněného cukroví.

Autor článku Milan & Ondra

Vánoce nás prostě baví. Na webu snehulacek.cz vám chceme ukázat ty nejlepší recepty, dekorace a informace o Vánocích na jednom místě. Chybí nám zde něco? Dejte nám vědět a inspirujte se s námi! :)

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.5 / 5 (12 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *