Křehké žloutkové cukroví
12. 9. 2025
Také milujete rakvičky se šlehačkou? Klasika českých cukráren se řadí po bok laskonek, indiánek a větrníků a má mnoho svých fanoušků.
Na Vánoce se rakvičky sice příliš nehodí, ale stačí jim dát trochu jinou formu a skvělé vánoční cukroví je na světě.
Ingredience:
- 5 žloutků
- 500 g moučkového cukru
- 1 čajová lžička cukrářského droždí (amonium)
- 3 lžíce hladké mouky
Postup:
- Žloutky vymíchejte do hladka s 250 g cukru, lžičkou amonia a moukou.
- Na válu nebo pracovní desce si připravte zbytek moučkového cukru, udělejte v něm důlek a do něj dejte žloutkovou směs. Vypracujte těsto.
- Těsto rozválejte na tloušťku zhruba ½ centimetru a vykrájejte tvary dle libosti (aby se těsto nelepilo, posypte vál moučkovým cukrem).
- Vykrájené těsto dejte na plech s pečícím papírem a vložte do předehřáté trouby o teplotě 140 °C.
- Pečte do té doby, než těsto „vyskočí“ a bude na povrchu tvrdé.
- Křehké cukroví můžete podívat samostatně nebo se šlehačkou či čokoládovou polevou.

Žloutkovou polevu můžete dále použít třeba na zjemnění kořeněného cukroví.
Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě