Luxusní pomazánka na chlebíčky z brambor
12. 9. 2025
Tato česnekovo-bramborová pomazánka v řeckém stylu je nabitá zajímavými chutěmi a můžete ji podávat nejen namazanou na chlebu.
Tuto dobrotu můžete podávat také jako dip a namáčet si v něm oblíbené tyčinky nebo krekry.
Recept je jednoduchý a velmi lahodný. Vyzkoušejte ho!
Ingredience
- 500 g zlatých brambor, oloupaných a nakrájených na kostky
- 30 g blanšírovaných mandlí (nebo loupaných vlašských ořechů)
- 3 až 6 stroužků česneku
- ¼ šálku plus 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
- ¾ šálku řeckého extra panenského olivového oleje
- 1 zelená cibule, oříznutá a nakrájená na tenké plátky, na ozdobu
- čerstvá nasekaná petrželka, na ozdobu
- kůra z 1 citronu na ozdobu
Postup
- Oloupané brambory, nakrájené na kostky, uvařte a poté vodu z nich slijte pomocí cedníku. Brambory propláchněte studenou vodou.
- Zchlazené brambory znovu vložte do hrnce a přidejte vodu tak, aby byly brambory zakryté alespoň dvěma centimetry. Vodu dobře osolte.
- Na silném ohni přiveďte k varu, poté snižte teplotu na středně nízkou a vařte asi 10 až 15 minut, nebo dokud nejsou brambory dobře uvařené.
- Brambory znovu slijte a propláchněte je, tentokrát horkou vodou. Omývejte po dobu 30 sekund. Odstavte brambory na 5 až 7 minut, aby se odpařila přebytečná vlhkost.
- Zatímco brambory chladnou, smíchejte mandle, česnek, velkou špetku soli a citronovou šťávu v malé misce kuchyňského robotu s ostřím.
- Pracujte s robotem, dokud se česnek a mandle nepromění v pastu (tak hladkou, jak jen to jde).
- Brambory rozmačkejte. Pomocí šťouchadla na brambory nebo mlýnku (nepoužívejte kuchyňský robot) brambory důkladně rozmačkejte.
- Smíchejte bramborovou kaši s extra panenským olivovým olejem a česnekovo-mandlovou pastou. Do bramborové kaše přidejte po troškách asi ½ olivového oleje a dobře promíchejte dřevěnou lžící.
- Přidejte česnekovou a mandlovou pastu a dobře promíchejte. Poté přidejte zbývající olivový olej, opět po troškách, a dobře promíchejte dřevěnou lžící.
- Ochutnejte a v případě potřeby přidejte více soli. Dobře promíchejte, aby se vše spojilo.
- Pokud nebudete pomazánku podávat ihned, vložte ji do lednice a nechte ji vychladit.

Podívejte se na další tipy, jak ozdobit chlebíčky.
Podobné články
Poznejte vánoční pivní speciály. Jak chutná kouzlo Vánoc v půllitru?
Víte, co je to vánoční pivo? Jaký je jeho původ a jak se připravuje? Odpovědi nejen na tyto otázky hledejte v našem článku!
Jaké budou letos adventní trhy v Granadě? Program a důležité informace na jednom místě
Jaké budou vánoční trhy v Granadě? Těšit se můžete na místní speciality, bohatý program a ukázky řemesel. Pobaví se dospělí i děti.
Jaké budou letos adventní trhy v Bilbau? Program a důležité informace na jednom místě
Jaké budou vánoční trhy v Bilbau? Těšit se můžete na místní speciality a živou hudbu. Navštívit můžete také veletrh řemesel Gabonart.