E-shop vánoční osvětlení

Luxusní pomazánka na chlebíčky z brambor 

12. 9. 2025

Tato česnekovo-bramborová pomazánka v řeckém stylu je nabitá zajímavými chutěmi a můžete ji podávat nejen namazanou na chlebu. 

Tuto dobrotu můžete podávat také jako dip a namáčet si v něm oblíbené tyčinky nebo krekry.

Recept je jednoduchý a velmi lahodný. Vyzkoušejte ho!

Ingredience 

  • 500 g zlatých brambor, oloupaných a nakrájených na kostky
  • 30 g blanšírovaných mandlí (nebo loupaných vlašských ořechů)
  • 3 až 6 stroužků česneku
  • ¼ šálku plus 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • ¾ šálku řeckého extra panenského olivového oleje
  • 1 zelená cibule, oříznutá a nakrájená na tenké plátky, na ozdobu
  • čerstvá nasekaná petrželka, na ozdobu
  • kůra z 1 citronu na ozdobu

Postup

  • Oloupané brambory, nakrájené na kostky, uvařte a poté vodu z nich slijte pomocí cedníku. Brambory propláchněte studenou vodou.
  • Zchlazené brambory znovu vložte do hrnce a přidejte vodu tak, aby byly brambory zakryté alespoň dvěma centimetry. Vodu dobře osolte. 
  • Na silném ohni přiveďte k varu, poté snižte teplotu na středně nízkou a vařte asi 10 až 15 minut, nebo dokud nejsou brambory dobře uvařené.
  • Brambory znovu slijte a propláchněte je, tentokrát horkou vodou. Omývejte po dobu 30 sekund. Odstavte brambory na 5 až 7 minut, aby se odpařila přebytečná vlhkost.
  • Zatímco brambory chladnou, smíchejte mandle, česnek, velkou špetku soli a citronovou šťávu v malé misce kuchyňského robotu s ostřím. 
  • Pracujte s robotem, dokud se česnek a mandle nepromění v pastu (tak hladkou, jak jen to jde).
  • Brambory rozmačkejte. Pomocí šťouchadla na brambory nebo mlýnku (nepoužívejte kuchyňský robot) brambory důkladně rozmačkejte.
  • Smíchejte bramborovou kaši s extra panenským olivovým olejem a česnekovo-mandlovou pastou. Do bramborové kaše přidejte po troškách asi ½ olivového oleje a dobře promíchejte dřevěnou lžící. 
  • Přidejte česnekovou a mandlovou pastu a dobře promíchejte. Poté přidejte zbývající olivový olej, opět po troškách, a dobře promíchejte dřevěnou lžící. 
  • Ochutnejte a v případě potřeby přidejte více soli. Dobře promíchejte, aby se vše spojilo. 
  • Pokud nebudete pomazánku podávat ihned, vložte ji do lednice a nechte ji vychladit.
Česnekovo-bramborová pomazánka na chlebíčky
zdroj: themediterraneandish.com

Podívejte se na další tipy, jak ozdobit chlebíčky.

Autor článku Markéta Bieleszová

Vánoce jsou jednoduše kouzelné období, které mě inspiruje a sbližuje s ostatními. Ráda píšu o tom, co je možné o Vánocích vidět, zažít nebo ochutnat. Své články se snažím psát tak, aby mí čtenáři získali informace, které hledají a čtení je zároveň bavilo i pohladilo na duši.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.6 / 5 (30 hlasů)

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *