E-shop vánoční osvětlení

Makové cukroví s povidly

12. 9. 2025

Každý pokrm by měl lahodit oku, a proto si dejte záležet a s jednotlivými druhy cukroví si trochu vyhrajte.

Proč dělat obyčejná maková kolečka, když to může být hvězdička, že?


Ingredience na povidlové makové cukroví:

  • 200 g hladké mouky
  • 120 g másla (kdo chce, může zaměnit za margarín)
  • 70 g cukru
  • 2 vaječné žloutky
  • 2 – 3 lžíce mletého máku
  • Na náplň: 100 g povidel
  • Na polevu: 100 g cukru moučka, 2 lžíce čerstvé citronové šťávy a 1 lžíce vroucí vody.

Příprava základu:

  • Mouku s cukrem prosejte do mísy, přidejte mletý mák, žloutky, změklé máslo a vařečkou trochu propracujte.
  • Potom vařečku odložte a rukama vypracujte hladké těsto, které vytvarujte do válečku, zabalte do potravinové fólie a dejte aspoň na 1 až 2 hodiny odpočinout do lednice (těsto si můžete zadělat i den předem).
  • Když je těsto dostatečně odpočaté, rozválejte ho na pomoučeném vále (pokud máte silikonový vál i váleček, tak mouku nepotřebujete) na 0,5 cm silný plát.
  • Pomocí formičky z něj vykrájejte hvězdičky, polovinu nechte plnou a druhou polovinu vždy uprostřed ještě vykrojte malým kolečkem, aby byla hvězdička dírkovaná.
  • Připravené hvězdičky přendejte na plech, který si ještě předtím vyložte pečícím papírem a vložte do trouby předehřáté na 150°C.
  • Délka pečení je individuální podle trouby, stačí, když si pohlídáte, aby byly hvězdičky upečené dorůžova. Hotové hvězdičky přendejte ještě horké na podložku nebo tác a nechte je vychladnout.

Příprava náplně:

  • Do menšího kastrůlku dejte povidla, zalijte griotkou a krátce společně povařte.
  • Hned pak přelijte do misky a nechte náplň vychladnout.

Příprava citrónové polevy:

  • Prosejte moučkový cukr do malé misky, přidejte čerstvou citronovou šťávu, vroucí vodu a lžící, vidličkou nebo malou vařečkou (nesmí být mastná) michejte, dokud nevznikne bílá poleva, která má velmi jemnou a hladkou konzistenci.
  • Nakonec vždy na plnou hvězdičku natřete marmeládu, zakryjte vykrojenou hvězdičkou a lehce přimáčkněte (dejte pozor, ať cukroví nepraskne).
  • Slepené hvězdy potřete citronovou polevou a nechte důkladně zaschnout. Poté je uložte do chladu a nechte je odležet.
Makové cukroví ve tvaru hvězdiček posypané cukrem na talíři.
Zdroj: smoothcooking.cz

Autor článku Milan & Ondra

Vánoce nás prostě baví. Na webu snehulacek.cz vám chceme ukázat ty nejlepší recepty, dekorace a informace o Vánocích na jednom místě. Chybí nám zde něco? Dejte nám vědět a inspirujte se s námi! :)

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.6 / 5 (33 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *