Makové cukroví s povidly
12. 9. 2025
Každý pokrm by měl lahodit oku, a proto si dejte záležet a s jednotlivými druhy cukroví si trochu vyhrajte.
Proč dělat obyčejná maková kolečka, když to může být hvězdička, že?
Ingredience na povidlové makové cukroví:
- 200 g hladké mouky
- 120 g másla (kdo chce, může zaměnit za margarín)
- 70 g cukru
- 2 vaječné žloutky
- 2 – 3 lžíce mletého máku
- Na náplň: 100 g povidel
- Na polevu: 100 g cukru moučka, 2 lžíce čerstvé citronové šťávy a 1 lžíce vroucí vody.
Příprava základu:
- Mouku s cukrem prosejte do mísy, přidejte mletý mák, žloutky, změklé máslo a vařečkou trochu propracujte.
- Potom vařečku odložte a rukama vypracujte hladké těsto, které vytvarujte do válečku, zabalte do potravinové fólie a dejte aspoň na 1 až 2 hodiny odpočinout do lednice (těsto si můžete zadělat i den předem).
- Když je těsto dostatečně odpočaté, rozválejte ho na pomoučeném vále (pokud máte silikonový vál i váleček, tak mouku nepotřebujete) na 0,5 cm silný plát.
- Pomocí formičky z něj vykrájejte hvězdičky, polovinu nechte plnou a druhou polovinu vždy uprostřed ještě vykrojte malým kolečkem, aby byla hvězdička dírkovaná.
- Připravené hvězdičky přendejte na plech, který si ještě předtím vyložte pečícím papírem a vložte do trouby předehřáté na 150°C.
- Délka pečení je individuální podle trouby, stačí, když si pohlídáte, aby byly hvězdičky upečené dorůžova. Hotové hvězdičky přendejte ještě horké na podložku nebo tác a nechte je vychladnout.
Příprava náplně:
- Do menšího kastrůlku dejte povidla, zalijte griotkou a krátce společně povařte.
- Hned pak přelijte do misky a nechte náplň vychladnout.
Příprava citrónové polevy:
- Prosejte moučkový cukr do malé misky, přidejte čerstvou citronovou šťávu, vroucí vodu a lžící, vidličkou nebo malou vařečkou (nesmí být mastná) michejte, dokud nevznikne bílá poleva, která má velmi jemnou a hladkou konzistenci.
- Nakonec vždy na plnou hvězdičku natřete marmeládu, zakryjte vykrojenou hvězdičkou a lehce přimáčkněte (dejte pozor, ať cukroví nepraskne).
- Slepené hvězdy potřete citronovou polevou a nechte důkladně zaschnout. Poté je uložte do chladu a nechte je odležet.

Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Zkuste tentokrát namočit lískové oříšky do rumu a cukroví hned získá úplně nový rozměr. Co budete potřebovat Postup
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Vynikající varianta Masarykova cukroví ozvláštněná o vlašské ořechy naložené v medovině a kakao. Tenhle recept nás hodně baví! Co budete potřebovat Postup
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Máme pro vás autentický recept na oblíbené Masarykovo cukroví s celými lískovými oříšky. Delikatesa! Co budete potřebovat Postup