Makové cukroví s povidly
12. 9. 2025
Každý pokrm by měl lahodit oku, a proto si dejte záležet a s jednotlivými druhy cukroví si trochu vyhrajte.
Proč dělat obyčejná maková kolečka, když to může být hvězdička, že?
Ingredience na povidlové makové cukroví:
- 200 g hladké mouky
 - 120 g másla (kdo chce, může zaměnit za margarín)
 - 70 g cukru
 - 2 vaječné žloutky
 - 2 – 3 lžíce mletého máku
 - Na náplň: 100 g povidel
 - Na polevu: 100 g cukru moučka, 2 lžíce čerstvé citronové šťávy a 1 lžíce vroucí vody.
 
Příprava základu:
- Mouku s cukrem prosejte do mísy, přidejte mletý mák, žloutky, změklé máslo a vařečkou trochu propracujte.
 - Potom vařečku odložte a rukama vypracujte hladké těsto, které vytvarujte do válečku, zabalte do potravinové fólie a dejte aspoň na 1 až 2 hodiny odpočinout do lednice (těsto si můžete zadělat i den předem).
 - Když je těsto dostatečně odpočaté, rozválejte ho na pomoučeném vále (pokud máte silikonový vál i váleček, tak mouku nepotřebujete) na 0,5 cm silný plát.
 - Pomocí formičky z něj vykrájejte hvězdičky, polovinu nechte plnou a druhou polovinu vždy uprostřed ještě vykrojte malým kolečkem, aby byla hvězdička dírkovaná.
 - Připravené hvězdičky přendejte na plech, který si ještě předtím vyložte pečícím papírem a vložte do trouby předehřáté na 150°C.
 - Délka pečení je individuální podle trouby, stačí, když si pohlídáte, aby byly hvězdičky upečené dorůžova. Hotové hvězdičky přendejte ještě horké na podložku nebo tác a nechte je vychladnout.
 
Příprava náplně:
- Do menšího kastrůlku dejte povidla, zalijte griotkou a krátce společně povařte.
 - Hned pak přelijte do misky a nechte náplň vychladnout.
 
Příprava citrónové polevy:
- Prosejte moučkový cukr do malé misky, přidejte čerstvou citronovou šťávu, vroucí vodu a lžící, vidličkou nebo malou vařečkou (nesmí být mastná) michejte, dokud nevznikne bílá poleva, která má velmi jemnou a hladkou konzistenci.
 - Nakonec vždy na plnou hvězdičku natřete marmeládu, zakryjte vykrojenou hvězdičkou a lehce přimáčkněte (dejte pozor, ať cukroví nepraskne).
 - Slepené hvězdy potřete citronovou polevou a nechte důkladně zaschnout. Poté je uložte do chladu a nechte je odležet.
 

Podobné články
          
      
Masarykovo cukroví s rumem
          
      
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
          
      
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
          
      
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
          
      
Vánoční kešu rohlíčky
          
      
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
          
      
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
          
      
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě