Makronky s perníkovou příchutí
12. 9. 2025
Krásné a lahodné makronky s perníkovým kořením ohromí vaše chuťové buňky. Můžete si je ozdobit bílou čokoládou a vánočními posypkami viz foto níže a nejen děti se po nich budou moci utlouct!
Co budete potřebovat
Na skořápky:
- 100 g krystalového cukru
- 4 g sušených vaječných bílků
- 100 g vaječných bílků
- 105 g mandlové mouky
- 105 g moučkového cukru
- 1/4 lžičky mletého sušené zázvoru
- 1/4 lžičky mleté skořice
- 1/4 lžičky mletého nového koření
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
- 3 g kakaa (volitelně)
- hnědé a žluté gelové potravinářské barvivo
Na krém:
- 170 g prosátého moučkového cukru
- 4 lžíce změklého másla
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 a 1/2 lžičky třtinové melasy
- 1/4 lžičky mletého zázvoru
- 1/4 lžičky mleté skořice
- 1/4 lžičky muškátového oříšku
- 1-2 lžíce mléka (volitelně na zředění)
- bílá čokoláda na ozdobu
- vánoční posypky na ozdobu
Postup
Skořápky:
- Připravte si zdobící sáček s velkou kulatou špičkou cca 0,6 cm.
- Dva plechy vyložte pečicím papírem nebo silikonovou podložkou.
- Odměřte si všechny ingredience.
- Prosejte moučkový cukr a mandlovou mouku spolu s kakaem a kořením do mísy a dejte stranou.
- Zahřívejte troubu na 150°C 60 až 90 minut, což pomáhá s kolísáním teploty. Předehřívám troubu na 30 až 45 minut.
Sněhové pusinky:
- Dejte misku nad hrnec se sotva vroucí vodou.
- Do misky dejte cukr a sušené bílky.
- Prošlehejte.
- Přidejte bílky a šlehejte, dokud se cukr úplně nerozpustí.
- Zabere to několik minut.
- Ujistěte se, že se dno misky nedotýká vroucí vody, protože nechcete, aby se bílky uvařily.
- Cukrový sirup nepřehřívejte, jen chcete rozpustit cukr.
- Přeneste sirup do mísy stolního mixéru.
- Šlehejte směs při nízké rychlosti po dobu asi 30 sekund, poté začněte postupně zvyšovat rychlost na střední.
- Šlehejte na středním stupni jednu až dvě minuty, dokud směs nezbělá a nezačne být nadýchaná.
- Zvyšte rychlost na středně vysokou a šlehejte několik minut, dokud se nevytvoří tuhé špičky.
- Šlehání může trvat i 13 až 15 minut.
Macaronage:
- Do tuhých pusinek vsypte prosáté suché ingredience.
- V tomto okamžiku přidejte gelové potravinářské barvivo.
- Začněte směs jemně skládat a pomocí špachtle v ní vytvořte písmeno J.
- Jakmile se suché ingredience spojí s pusinkami, můžete z těsta začít vytlačovat vzduch tak, že ho při překládání přitlačíte ke stranám mísy.
- Skládejte, dokud není těsto lesklé a nemá hustou konzistenci.
- Vezměte lžičku těsta a naneste ho na pečící papír nebo silikonovou podložku.
- Počkejte chvíli, abyste viděli, jak se těsto chová.
- Pokud těsto zůstane tuhé, tvoří špičku a nerozteče se, těsto ještě trochu překládejte a zkuste znovu.
- Opět naberte lžičku těsta, naneste ho na pečící papír a pokud se trochu rozteče a nahoře bude lesklé a hladké, je hotové.
- Dávejte pozor, abyste ho nepřemíchali.
Příprava skořápek:
- Těsto přeneste do zdobícího sáčku, který nahoře uzavřete, aby těsto nezačalo vysychat.
- Na plech vyložený pečícím papírem dělejte malé kruhy, vzdálené cca 5 cm od sebe.
- Několikrát poklepejte plechem o pult.
- Pomocí párátka propíchněte vzduchové bubliny na povrchu skořápek.
- Nechte 20 – 40 minut odležet.
Pečení:
- Budete mít více plechů a pečte vždy po jednom plechu.
- Pečte 5 minut a poté plech otočte.
- Pečte dalších 15 až 20 minut.
- Pokud se makronky po upečení stále chvějí, ještě chvíli pečte.
- Než budete makronky plnit, nechte vychladnout.
Krém:
- Máslo šlehejte při střední rychlosti v míse elektrického mixéru asi 1 minutu.
- Mixér vypněte a přidejte všechen moučkový cukr.
- Na nízkou rychlost šlehejte cukr a máslo, dokud se nespojí.
- Zvyšte rychlost na střední a šlehejte 1 – 2 minuty, dokud nebude směs krásně nadýchaná.
- Přidejte vanilkový extrakt, melasu, zázvor, skořici a muškátový oříšek.
- Pokud se vám máslový krém zdá tuhý, přidejte mléko.
- Míchejte dalších 30 – 45 sekund.
- Pokud se vám máslový krém zdá příliš tekutý, přidejte více prosátého moučkového cukru, dokud nebude mít krém pevnou, ale hladkou a krémovou konzistenci.
- Krém naneste do zdobícího sáčku a naneste trochu na polovinu skořápek.
- Spojte s druhou polovinou skořápek.
- Hotové makronky můžete pokapat bílou čokoládou, která poslouží jako ,,lepidlo” na vánoční posypky dle vaší volby.
- Nechte si chutnat!

Podobné články
Poznejte vánoční pivní speciály. Jak chutná kouzlo Vánoc v půllitru?
Víte, co je to vánoční pivo? Jaký je jeho původ a jak se připravuje? Odpovědi nejen na tyto otázky hledejte v našem článku!
Jaké budou letos adventní trhy v Granadě? Program a důležité informace na jednom místě
Jaké budou vánoční trhy v Granadě? Těšit se můžete na místní speciality, bohatý program a ukázky řemesel. Pobaví se dospělí i děti.
Jaké budou letos adventní trhy v Bilbau? Program a důležité informace na jednom místě
Jaké budou vánoční trhy v Bilbau? Těšit se můžete na místní speciality a živou hudbu. Navštívit můžete také veletrh řemesel Gabonart.