E-shop vánoční osvětlení

Makronky s perníkovou příchutí

12. 9. 2025

Krásné a lahodné makronky s perníkovým kořením ohromí vaše chuťové buňky. Můžete si je ozdobit bílou čokoládou a vánočními posypkami viz foto níže a nejen děti se po nich budou moci utlouct!

Co budete potřebovat

Na skořápky:

  • 100 g krystalového cukru
  • 4 g sušených vaječných bílků
  • 100 g vaječných bílků
  • 105 g mandlové mouky
  • 105 g moučkového cukru
  • 1/4 lžičky mletého sušené zázvoru
  • 1/4 lžičky mleté skořice
  • 1/4 lžičky mletého nového koření
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku 
  • 3 g kakaa (volitelně)
  • hnědé a žluté gelové potravinářské barvivo

Na krém:

  • 170 g prosátého moučkového cukru
  • 4 lžíce změklého másla
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 a 1/2 lžičky třtinové melasy
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky mleté ​​skořice
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • 1-2 lžíce mléka (volitelně na zředění)
  • bílá čokoláda na ozdobu
  • vánoční posypky na ozdobu

Postup

Skořápky:

  • Připravte si zdobící sáček s velkou kulatou špičkou cca 0,6 cm.
  • Dva plechy vyložte pečicím papírem nebo silikonovou podložkou.
  • Odměřte si všechny ingredience.
  • Prosejte moučkový cukr a mandlovou mouku spolu s kakaem a kořením do mísy a dejte stranou.
  • Zahřívejte troubu na 150°C 60 až 90 minut, což pomáhá s kolísáním teploty. Předehřívám troubu na 30 až 45 minut.

Sněhové pusinky:

  • Dejte misku nad hrnec se sotva vroucí vodou. 
  • Do misky dejte cukr a sušené bílky.
  • Prošlehejte. 
  • Přidejte bílky a šlehejte, dokud se cukr úplně nerozpustí. 
  • Zabere to několik minut. 
  • Ujistěte se, že se dno misky nedotýká vroucí vody, protože nechcete, aby se bílky uvařily.
  • Cukrový sirup nepřehřívejte, jen chcete rozpustit cukr.
  • Přeneste sirup do mísy stolního mixéru. 
  • Šlehejte směs při nízké rychlosti po dobu asi 30 sekund, poté začněte postupně zvyšovat rychlost na střední. 
  • Šlehejte na středním stupni jednu až dvě minuty, dokud směs nezbělá a nezačne být nadýchaná. 
  • Zvyšte rychlost na středně vysokou a šlehejte několik minut, dokud se nevytvoří tuhé špičky. 
  • Šlehání může trvat i 13 až 15 minut.

Macaronage:

  • Do tuhých pusinek vsypte prosáté suché ingredience.
  • V tomto okamžiku přidejte gelové potravinářské barvivo. 
  • Začněte směs jemně skládat a pomocí špachtle v ní vytvořte písmeno J.
  • Jakmile se suché ingredience spojí s pusinkami, můžete z těsta začít vytlačovat vzduch tak, že ho při překládání přitlačíte ke stranám mísy.
  • Skládejte, dokud není těsto lesklé a nemá hustou konzistenci.
  • Vezměte lžičku těsta a naneste ho na pečící papír nebo silikonovou podložku. 
  • Počkejte chvíli, abyste viděli, jak se těsto chová.
  • Pokud těsto zůstane tuhé, tvoří špičku a nerozteče se, těsto ještě trochu překládejte a zkuste znovu.
  • Opět naberte lžičku těsta, naneste ho na pečící papír a pokud se trochu rozteče a nahoře bude lesklé a hladké, je hotové.
  • Dávejte pozor, abyste ho nepřemíchali. 

Příprava skořápek:

  • Těsto přeneste do zdobícího sáčku, který nahoře uzavřete, aby těsto nezačalo vysychat.
  • Na plech vyložený pečícím papírem dělejte malé kruhy, vzdálené cca 5 cm od sebe.
  • Několikrát poklepejte plechem o pult.
  • Pomocí párátka propíchněte vzduchové bubliny na povrchu skořápek.
  • Nechte 20 – 40 minut odležet.

Pečení:

  • Budete mít více plechů a pečte vždy po jednom plechu.
  • Pečte 5 minut a poté plech otočte. 
  • Pečte dalších 15 až 20 minut.
  • Pokud se makronky po upečení stále chvějí, ještě chvíli pečte.
  • Než budete makronky plnit, nechte vychladnout.

Krém:

  • Máslo šlehejte při střední rychlosti v míse elektrického mixéru asi 1 minutu. 
  • Mixér vypněte a přidejte všechen moučkový cukr.
  • Na nízkou rychlost šlehejte cukr a máslo, dokud se nespojí.
  • Zvyšte rychlost na střední a šlehejte 1 – 2 minuty, dokud nebude směs krásně nadýchaná.
  • Přidejte vanilkový extrakt, melasu, zázvor, skořici a muškátový oříšek.
  • Pokud se vám máslový krém zdá tuhý, přidejte mléko. 
  • Míchejte dalších 30 – 45 sekund. 
  • Pokud se vám máslový krém zdá příliš tekutý, přidejte více prosátého moučkového cukru, dokud nebude mít krém pevnou, ale hladkou a krémovou konzistenci.
  • Krém naneste do zdobícího sáčku a naneste trochu na polovinu skořápek. 
  • Spojte s druhou polovinou skořápek.
  • Hotové makronky můžete pokapat bílou čokoládou, která poslouží jako ,,lepidlo” na vánoční posypky dle vaší volby.
  • Nechte si chutnat!
Makronky s perníkovým kořením ozdobené bílou čokoládou a vánočními poskypkami.
www.piesandtacos.com

Autor článku Veronika Koliášová

Vánoční časy mezi patří mezi oblíbené období v roce a to hlavně pro jejich pohodovou atmosféru, setkávání s blízkými, vánoční zdobení, ochutnávání toho nejlepšího cukroví a jiných dobrot, popíjení svařáku, courání po vánočních trzích a samozřejmě si také užívám rozbalování dárků :) Ráda se s vámi podělím o nejrůznější tipy, jak si vánoční svátky stejně jako já užít na maximum.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.8 / 5 (30 hlasů)

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *