Medové kornoutky trochu jinak
12. 9. 2025
Znáte klasické medové kornoutky, které má na stole téměř každá hospodyňka?
Odlište se a dodejte originalitu tomuto medovému vánočnímu cukroví! Kornoutky, podle našeho receptu, jsou jednoduché, rychlé a potěší malé i velké.
Ingredience
- 1 plát listového těsta nakrájený na proužky (těsto si můžete připravit sami doma, ale můžete jej zakoupit hotové v potravinách)
- 1 šálek medu (výběr medu je zcela na vás)
- 2 vaječné bílky
- špetka soli
- ½ lžičky citronové šťávy
- cukrářské zdobení
- kovová formička na pečení kornoutků (zakoupíte v obchodě s domácími potřebami nebo na internetu)
Postup
Kornoutky:
- Než začnete s přípravou kornoutků, dejte rozehřát troubu na 180 °C.
- Z listového těsta nakrájejte proužky o šířce 3 cm a délce asi 18 cm.
- Každý z proužků namotejte na kovovou formičku. Pokud chcete, aby byly kornoutky sladké, můžete je předem posypat cukrem, který do nich zatlačíte pomocí válečku.
- Na plech dejte pečící papír a formičky s těstem na něj umístěte. Následně vložte do trouby a pečte po dobu 25 minut, dokud nezačnou kornoutky hnědnout.
- Po vyjmutí plechu z trouby nechte kornoutky vychladnout a až pak je z kovových formiček sundávejte. Kornoutky si tak nejen udrží svůj tvar, ale zabráníte také možnému vzniku popálenin.
- Kornoutky sundávejte z formiček skutečně opatrně, aby nedošlo k jejich popraskání.
Náplň:
- Zatímco se kornoutky pečou a následně chladnou, připravte si náplň.
- Misku umístěte na hrnec s vařící vodou. Chcete vytvořit vodní lázeň, aby nedošlo k vaření bílků, ale pouze k jejich zahřívání.
- V misce smíchejte med s vaječnými bílky a šlehejte, dokud se med neroztopí a dobře se nespojí s bílky. Na dotek by měla být směs mírně teplá.
- Jakmile došlo ke spojení, dejte misku bokem, aby už nedošlo k zahřívání, přidejte špetku soli a znovu šlehejte na nejvyšší výkon. Díky tomu by měla vzniknout pevnější hmota.
- Jakmile je hmota připravena, přidejte citronovou šťávu a znovu mixujte, dokud nebude pěna hladká.
- Jakmile jsou kornoutky studené, naplňte je touto vyšlehanou hmotou a na závěr povrch ozdobte cukrářským sypáním.
- Vyzkoušejte tento recept na medové kornoutky a podávejte cukroví ještě týž den, aby nedošlo ke ztrátě jejich křupavosti.
Kornoutky můžete naplnit také klasickou šlehačkou nebo polevou na vánoční cukroví.

Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě