Medové kornoutky trochu jinak

12. 9. 2025

Znáte klasické medové kornoutky, které má na stole téměř každá hospodyňka? 

Odlište se a dodejte originalitu tomuto medovému vánočnímu cukroví! Kornoutky, podle našeho receptu, jsou jednoduché, rychlé a potěší malé i velké. 

Ingredience

  • 1 plát listového těsta nakrájený na proužky (těsto si můžete připravit sami doma, ale můžete jej zakoupit hotové v potravinách)
  • 1 šálek medu (výběr medu je zcela na vás)
  • 2 vaječné bílky
  • špetka soli
  • ½ lžičky citronové šťávy
  • cukrářské zdobení
  • kovová formička na pečení kornoutků (zakoupíte v obchodě s domácími potřebami nebo na internetu)

Postup

Kornoutky:

  • Než začnete s přípravou kornoutků, dejte rozehřát troubu na 180 °C. 
  • Z listového těsta nakrájejte proužky o šířce 3 cm a délce asi 18 cm. 
  • Každý z proužků namotejte na kovovou formičku. Pokud chcete, aby byly kornoutky sladké, můžete je předem posypat cukrem, který do nich zatlačíte pomocí válečku.
  • Na plech dejte pečící papír a formičky s těstem na něj umístěte. Následně vložte do trouby a pečte po dobu 25 minut, dokud nezačnou kornoutky hnědnout. 
  • Po vyjmutí plechu z trouby nechte kornoutky vychladnout a až pak je z kovových formiček sundávejte. Kornoutky si tak nejen udrží svůj tvar, ale zabráníte také možnému vzniku popálenin. 
  • Kornoutky sundávejte z formiček skutečně opatrně, aby nedošlo k jejich popraskání. 

Náplň:

  • Zatímco se kornoutky pečou a následně chladnou, připravte si náplň. 
  • Misku umístěte na hrnec s vařící vodou. Chcete vytvořit vodní lázeň, aby nedošlo k vaření bílků, ale pouze k jejich zahřívání.
  • V misce smíchejte med s vaječnými bílky a šlehejte, dokud se med neroztopí a dobře se nespojí s bílky. Na dotek by měla být směs mírně teplá.
  • Jakmile došlo ke spojení, dejte misku bokem, aby už nedošlo k zahřívání, přidejte špetku soli a znovu šlehejte na nejvyšší výkon. Díky tomu by měla vzniknout pevnější hmota. 
  • Jakmile je hmota připravena, přidejte citronovou šťávu a znovu mixujte, dokud nebude pěna hladká. 
  • Jakmile jsou kornoutky studené, naplňte je touto vyšlehanou hmotou a na závěr povrch ozdobte cukrářským sypáním. 
  • Vyzkoušejte tento recept na medové kornoutky a podávejte cukroví ještě týž den, aby nedošlo ke ztrátě jejich křupavosti.

Kornoutky můžete naplnit také klasickou šlehačkou nebo polevou na vánoční cukroví.

Medové kornoutky se šlehačkovou náplní, posypané barevným cukrářským sypáním.
zdroj: quericavida.com

Autor článku Markéta Bieleszová

Vánoce jsou jednoduše kouzelné období, které mě inspiruje a sbližuje s ostatními. Ráda píšu o tom, co je možné o Vánocích vidět, zažít nebo ochutnat. Své články se snažím psát tak, aby mí čtenáři získali informace, které hledají a čtení je zároveň bavilo i pohladilo na duši.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.5 / 5 (44 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *