Nejlepší trubičky z medu s vaječným koňakem
12. 9. 2025
Chcete mít o Vánocích na stole něco, co nemá jen tak někdo?
Inovujte svůj cukrovinkový repertoár a vyzkoušejte následující recept s vaječným likérem!
Ingredience (cca 35 ks)
Těsto
- 500 g mouky
- 10 g droždí
- 250 g másla
- 1 šálek 18% smetany
- 4 žloutky
- 3 polévkové lžíce tekutého medu
- bílky a cukr na vymazání trubiček
Krém z vaječného koňaku
- 350 ml mléka
- 1 šálek vaječného likéru
- 6 vaječných žloutků
- 80 g cukru
- 30 g bramborové mouky
- 30 g pšeničné mouky
- 200 g másla
Postup
Těsto
- Rozehřejte si troubu na 210 stupňů.
- Na prkénko vysypte mouku a přidejte studené máslo rozkrájené na kostky. Míchejte, dokud se ingredience nespojí.
- Poté, v troše mouky, mezi prsty rozdrobte droždí a přidejte ho do směsi na prkénku. Do mouky udělejte důlek, do kterého vlijte smetanu, žloutky a med.
- Pomocí nože směs sekejte, dokud se ingredience nespojí a těsto nebude hladké. Ke konci si můžete pomoci rukama a uhníst hladké těsto.
- Těsto rozdělte na několik částí. Každou část rozválejte na tenký plát (těsto během pečení vykyne) a vykrajujte z něj tenké proužky. Pokud se těsto lepí, poprašte ho další moukou.
- Vymažte formičky na trubičky a vyvalujte na ně proužky těsta, počínaje hubenějším koncem. Těsto opatrně přitiskněte k okrajům formy, aby při pečení nevyčnívalo.
- Poté těsto, pomocí cukrářského štětce, potřete trochou rozšlehaného bílku a namočte do cukru.
- Na plech, vyložený pečicím papírem, položte hotové trubičky v dostatečné vzdálenosti od sebe a pečte v předehřáté troubě při 180 °C, dokud nezhnědnou.
- Po upečení, ještě horké trubičky, vytlačte z formiček ven – začněte hubenějším koncem. Po upečení budou trubičky měkké – odpočinkem ztvrdnou.
Krém
- Do hrnce nalijte 1 šálek mléka. Přiveďte mléko k varu, vypněte oheň a přidejte ajerkoniak. Vše dostatečně promíchejte.
- Mezitím smíchejte žloutky s cukrem na světlou a nadýchanou vaječnou směs. Přidejte zbytek mléka (100 ml) a pšeničnou a bramborovou mouku. Míchejte, dokud se vše nespojí.
- Vejce vlijte do mléka s vaječným koňakem a promíchejte. Hrnec opět postavte na plyn. Od okamžiku varu vařte 1 minutu. Směs výrazně zhoustne. Často míchejte.
- Pudinkovou směs odstavte a přikryjte potravinovou fólií tak, aby se dotýkala horní části pudinku – nevznikne vám pak ovčí kůže. Vychlaďte vaječný pudink.
- Měkké máslo utřete mixérem do běla. Poté přidejte, po třetinách, vychladlého pudinku a průběžně míchejte. Měli byste získat krémovou směs bez hrudek.
- Vaječný krém dejte do stříkačky s plnicí špičkou a naplňte jím trubičky. Trubičky uložte do chladničky.
- Dobrou chuť!

Připravte si vaječný likér sami doma. Prohlédněte si ty nejlepší recepty na vaječný koňak, na kterém si můžete se svými přáteli a rodinou společně pochutnat!
Podobné články
Poznejte vánoční pivní speciály. Jak chutná kouzlo Vánoc v půllitru?
Víte, co je to vánoční pivo? Jaký je jeho původ a jak se připravuje? Odpovědi nejen na tyto otázky hledejte v našem článku!
Jaké budou letos adventní trhy v Granadě? Program a důležité informace na jednom místě
Jaké budou vánoční trhy v Granadě? Těšit se můžete na místní speciality, bohatý program a ukázky řemesel. Pobaví se dospělí i děti.
Jaké budou letos adventní trhy v Bilbau? Program a důležité informace na jednom místě
Jaké budou vánoční trhy v Bilbau? Těšit se můžete na místní speciality a živou hudbu. Navštívit můžete také veletrh řemesel Gabonart.