E-shop vánoční osvětlení

Nejlepší trubičky z medu s vaječným koňakem

12. 9. 2025

Chcete mít o Vánocích na stole něco, co nemá jen tak někdo? 

Inovujte svůj cukrovinkový repertoár a vyzkoušejte následující recept s vaječným likérem!

Ingredience (cca 35 ks)

Těsto

  • 500 g mouky
  • 10 g droždí
  • 250 g másla
  • 1 šálek 18% smetany
  • 4 žloutky
  • 3 polévkové lžíce tekutého medu
  • bílky a cukr na vymazání trubiček

Krém z vaječného koňaku

  • 350 ml mléka
  • 1 šálek vaječného likéru
  • 6 vaječných žloutků
  • 80 g cukru
  • 30 g bramborové mouky
  • 30 g pšeničné mouky
  • 200 g másla

Postup

Těsto

  • Rozehřejte si troubu na 210 stupňů. 
  • Na prkénko vysypte mouku a přidejte studené máslo rozkrájené na kostky. Míchejte, dokud se ingredience nespojí. 
  • Poté, v troše mouky, mezi prsty rozdrobte droždí a přidejte ho do směsi na prkénku. Do mouky udělejte důlek, do kterého vlijte smetanu, žloutky a med.
  • Pomocí nože směs sekejte, dokud se ingredience nespojí a těsto nebude hladké. Ke konci si můžete pomoci rukama a uhníst hladké těsto. 
  • Těsto rozdělte na několik částí. Každou část rozválejte na tenký plát (těsto během pečení vykyne) a vykrajujte z něj tenké proužky. Pokud se těsto lepí, poprašte ho další moukou.
  • Vymažte formičky na trubičky a vyvalujte na ně proužky těsta, počínaje hubenějším koncem. Těsto opatrně přitiskněte k okrajům formy, aby při pečení nevyčnívalo.
  • Poté těsto, pomocí cukrářského štětce, potřete trochou rozšlehaného bílku a namočte do cukru.
  • Na plech, vyložený pečicím papírem, položte hotové trubičky v dostatečné vzdálenosti od sebe a pečte v předehřáté troubě při 180 °C, dokud nezhnědnou.
  • Po upečení, ještě horké trubičky, vytlačte z formiček ven – začněte hubenějším koncem. Po upečení budou trubičky měkké – odpočinkem ztvrdnou.

Krém

  • Do hrnce nalijte 1 šálek mléka. Přiveďte mléko k varu, vypněte oheň a přidejte ajerkoniak. Vše dostatečně promíchejte.
  • Mezitím smíchejte žloutky s cukrem na světlou a nadýchanou vaječnou směs. Přidejte zbytek mléka (100 ml) a pšeničnou a bramborovou mouku. Míchejte, dokud se vše nespojí. 
  • Vejce vlijte do mléka s vaječným koňakem a promíchejte. Hrnec opět postavte na plyn. Od okamžiku varu vařte 1 minutu. Směs výrazně zhoustne. Často míchejte.
  • Pudinkovou směs odstavte a přikryjte potravinovou fólií tak, aby se dotýkala horní části pudinku – nevznikne vám pak ovčí kůže. Vychlaďte vaječný pudink.
  • Měkké máslo utřete mixérem do běla. Poté přidejte, po třetinách, vychladlého pudinku a průběžně míchejte. Měli byste získat krémovou směs bez hrudek.
  • Vaječný krém dejte do stříkačky s plnicí špičkou a naplňte jím trubičky. Trubičky uložte do chladničky.
  • Dobrou chuť!
Medové trubičky plněné krémem s vaječným likérem
zdroj: gotujzcukiereczkiem.pl

Připravte si vaječný likér sami doma. Prohlédněte si ty nejlepší recepty na vaječný koňak, na kterém si můžete se svými přáteli a rodinou společně pochutnat!

Autor článku Markéta Bieleszová

Vánoce jsou jednoduše kouzelné období, které mě inspiruje a sbližuje s ostatními. Ráda píšu o tom, co je možné o Vánocích vidět, zažít nebo ochutnat. Své články se snažím psát tak, aby mí čtenáři získali informace, které hledají a čtení je zároveň bavilo i pohladilo na duši.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.8 / 5 (13 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *