E-shop vánoční osvětlení

Nejlepší vanilkové rohlíčky

12. 9. 2025

Pro zintenzivnění chuti můžete lískové oříšky před rozemletím lehce opražit na sucho na pánvi a odstranit z nich slupku.

Ingredience:

  • 250 g hladké mouky
  • 230 g studeného másla
  • 100 g mletých vlašských nebo lískových ořechů
  • 90 g moučkového cukru
  • 1/2 vanilkového lusku s vyškrábanými semínky

Na obalení

  • 85 g moučkového cukru
  • 1/2  vanilkového lusku s vyškrábanými semínky

Postup:

  1. V kuchyňském robotu s pádlovým nástavcem smíchejte mouku, sůl, máslo nakrájené na kostky, moučkový cukr, ořechy a vanilková semínka.
  2. Míchejte při střední rychlosti, dokud nevznikne drobivé těsto.
  3. Pokud je těsto příliš drobivé, přidejte 1-2 lžíce mléka.
  4. Vytvarujte z těsta kouli, zabalte do potravinové fólie a dejte na hodinu do chladničky.
  5. Předehřejte troubu na 170 °C a plechy vyložte pečicím papírem.
  6. Vychlazené těsto rozválejte do tvaru válce o tloušťce přibližně 1-2 cm.
  7. Nakrájejte váleček na přibližně 8 cm kousky a vytvarujte je do tvaru rohlíčku či půlměsíce.
  8. Vanilkové rohlíčky pečte přibližně 12-15 minut, dokud okraje nezezlátnou.
  9. V mezidobě vyškrábněte vanilkový lusk a smíchejte semínka s moučkovým cukrem.
  10. Ještě teplé cukroví následně v jejich směsi obalte.
Cukroví ve tvaru rohlíčků obalených v moučkovém cukru.
zdroj: platedcravings.com   

Ořechy jsou při vánočním pečení velmi častou ingrediencí. Vyzkoušejte i další recepty na ořechové cukroví.

Autor článku Martina Šťastná

Vánoční čas je pro mě bezesporu jedním z nejkrásnějších období v roce. Mám ráda vše, co s nimi souvisí, atmosféru vánočních trhů, vybírání dárků pro své blízké, pečení cukroví i vyrábění vánočních dekorací. Baví mě dívat se kolem sebe a hledat nové možnosti a nápady, jak si tento jedinečný čas co nejvíce zpestřit a obohatit. O to vše se s vámi ráda podělím.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.5 / 5 (35 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *