Nejlepší vanilkové rohlíčky
12. 9. 2025
Pro zintenzivnění chuti můžete lískové oříšky před rozemletím lehce opražit na sucho na pánvi a odstranit z nich slupku.
Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 230 g studeného másla
- 100 g mletých vlašských nebo lískových ořechů
- 90 g moučkového cukru
- 1/2 vanilkového lusku s vyškrábanými semínky
Na obalení
- 85 g moučkového cukru
- 1/2 vanilkového lusku s vyškrábanými semínky
Postup:
- V kuchyňském robotu s pádlovým nástavcem smíchejte mouku, sůl, máslo nakrájené na kostky, moučkový cukr, ořechy a vanilková semínka.
- Míchejte při střední rychlosti, dokud nevznikne drobivé těsto.
- Pokud je těsto příliš drobivé, přidejte 1-2 lžíce mléka.
- Vytvarujte z těsta kouli, zabalte do potravinové fólie a dejte na hodinu do chladničky.
- Předehřejte troubu na 170 °C a plechy vyložte pečicím papírem.
- Vychlazené těsto rozválejte do tvaru válce o tloušťce přibližně 1-2 cm.
- Nakrájejte váleček na přibližně 8 cm kousky a vytvarujte je do tvaru rohlíčku či půlměsíce.
- Vanilkové rohlíčky pečte přibližně 12-15 minut, dokud okraje nezezlátnou.
- V mezidobě vyškrábněte vanilkový lusk a smíchejte semínka s moučkovým cukrem.
- Ještě teplé cukroví následně v jejich směsi obalte.

Ořechy jsou při vánočním pečení velmi častou ingrediencí. Vyzkoušejte i další recepty na ořechové cukroví.
Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě