E-shop vánoční osvětlení

Ořechy plněné rumovým krémem

12. 9. 2025

Připravte si podle našeho jednoduchého návodu oblíbené cukroví, na které potřebujete pouze dostupné ingredience. Garantujeme, že vám ze svátečních talířů zmizí jako první!

Co budete potřebovat

Na těsto:

  • 250 g másla, změkčeného na pokojovou teplotu
  • 150 g moučkového cukru
  • 350 g hladké mouky
  • 120 g mletých vlašských ořechů

Na krém:

  • 100 g másla, změkčeného na pokojovou teplotu
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 lžíce rumu (nebo 1 lžička rumového extraktu a 2 lžičky plnotučného mléka nebo smetany na vaření)
  • 50 g jemně mletých vlašských ořechů

Volitelně na ozdobu:

  • čokoláda a jemně mleté ​​ořechy nebo moučkový cukr

Postup

  • Ve velké míse vyšlehejte 250 g změklého másla spolu se 150 g moučkového cukru. 
  • Poté pomalu přidejte 120 g mletých vlašských ořechů a 350 g hladké mouky. 
  • Rukama vypracujte měkké těsto a poté z něj vytvarujte dva nebo tři disky.
  • Nechte v lednici zakryté potravinářskou fólií nebo pečícím papírem několik hodin nebo přes noc.
  • Předehřejte troubu na 180 °C.
  • Připravte si jednotlivé formičky na ořechy a dejte stranou velký pečící plech, nejlépe s mělkým okrajem. 
  • Vnitřek forem na ořechy lehce postříkejte olejem ve spreji nebo je můžete lehce naolejovat. 
  • Vyjměte jeden disk těsta z lednice. 
  • Odlamujte z něj malé kousky a prsty je vtlačte do formiček na ořechy. 
  • Poté prstem vmáčkněte prohlubeň do středu těsta v každé formě. 
  • Těsto vevnitř formiček by nemělo dosahovat až k okraji, protože se během pečení zvedne. 
  • Pokud pečete po dávkách, můžete začít péct. 
  • V opačném případě vyjměte více těsta z lednice a pokračujte v lisování do formiček, dokud nevyužijete všechny formičky. 
  • Každou naplněnou formičku položte na plech těstem směrem nahoru.
  • Pečte 8 až 12 minut, nebo dokud těsto nezezlátne. 
  • Upečené cukroví vyjměte z trouby a nechte krátce vychladnout. 
  • Ještě teplé pak jemně vyklepněte z formiček. 
  • Pokud cukroví příliš vychladne, bude odstranění obtížnější. 
  • Pokud se vám ořechy přilepí, jemně uvolněte okraje nožem.
  •  Viz foto nahoře vpravo. Před plněním máslovou smetanovou směsí nechte sušenky zcela vychladnout. Pokud jsou příliš jemné, nechte sušenky nejprve den nebo dva odležet.
  • Na náplň vyšlehejte změklé máslo s moučkovým cukrem do nadýchané hmoty. 
  • Přidejte lžíci rumu a 50 g jemně namletých vlašských ořechů a znovu šlehejte, dokud se vše zcela nezapracuje. 
  • Náplň rozetřete mezi dva ořechy. 
  • Nechte chvíli odležet, aby náplň ztuhla.
  • Poté můžete libovolně ozdobit.
  • Nechte si chutnat!
Vánoční slepované ořechy.
www.birdflight.blog

Nesnášenlivost lepku umí pěkně zkomplikovat život, o vánočních svátcích tím spíše. Nemusíte ale zoufat! Máme pro vás i další delikátní recepty na bezlepkové vánoční cukroví, po kterých se budete olizovat.

Autor článku Veronika Koliášová

Vánoční časy mezi patří mezi oblíbené období v roce a to hlavně pro jejich pohodovou atmosféru, setkávání s blízkými, vánoční zdobení, ochutnávání toho nejlepšího cukroví a jiných dobrot, popíjení svařáku, courání po vánočních trzích a samozřejmě si také užívám rozbalování dárků :) Ráda se s vámi podělím o nejrůznější tipy, jak si vánoční svátky stejně jako já užít na maximum.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.6 / 5 (31 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *