E-shop vánoční osvětlení

Perníčky bez lepku z mandlové mouky

12. 9. 2025

S tímto receptem na gluten free perníčky dodáte tradičnímu vánočnímu cukroví dokonalou texturu a chuť. Vychutnejte si tyto bezlepkové sušenky samostatně, posypané moučkovým cukrem, nebo je ozdobte polevou.

Co budeme potřebovat

  • 350 g bezlepkové hladké mouky
  • 100 g mandlové mouky
  • 1/2 lžičky xanthanové gumy
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 1/2 lžičky zázvoru
  • 1 lžička skořice
  • 1/4 lžičky hřebíčku
  • 85 g másla
  • 110 g hnědého cukru
  • 1 velké vejce
  • 170 g melasy
  • 1 lžička čistého vanilkového extraktu

Postup

  • Prvních 8 ingrediencí prošlehejte ve střední misce.
  • Ušlehejte máslo a hnědý cukr do světlé a nadýchané hmoty.
  • Přidejte vejce, melasu a vanilku a míchejte, dokud se dobře nespojí.
  • Přidejte suché ingredience a mixujte.
  • Těsto zabalte do fólie a dejte do lednice na 1 až 2 hodiny nebo přes noc vychladit.
  • Předehřejte troubu na 180 °C.
  • Vyjměte těsto z chladničky a vyválejte jo.
  • Vykrajujte z těsta různé vánoční tvary a dejte je na plech vyložený pečicím papírem.
  • Plechy s vykrájeným těstem před pečením dejte asi na 10 minut chladit.
  • Poté pečte 15 minut.
  • Před zdobením polevou a posypkou nebo sušeným ovocem nechte úplně vychladnout.

Bezlepkovému těstu vždy prospěje odpočinek přes noc v lednici, takže pokud jste schopni připravit těsto den dopředu, doporučujeme tak učinit.

Různé tvary bezlepkový perníčků na tácu.
Zdroj: kulinaryadventuresofkath.com

Autor článku Nikola Nováčková

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.7 / 5 (32 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *