Perníčky bez lepku z mandlové mouky
12. 9. 2025
S tímto receptem na gluten free perníčky dodáte tradičnímu vánočnímu cukroví dokonalou texturu a chuť. Vychutnejte si tyto bezlepkové sušenky samostatně, posypané moučkovým cukrem, nebo je ozdobte polevou.
Co budeme potřebovat
- 350 g bezlepkové hladké mouky
- 100 g mandlové mouky
- 1/2 lžičky xanthanové gumy
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 1 1/2 lžičky zázvoru
- 1 lžička skořice
- 1/4 lžičky hřebíčku
- 85 g másla
- 110 g hnědého cukru
- 1 velké vejce
- 170 g melasy
- 1 lžička čistého vanilkového extraktu
Postup
- Prvních 8 ingrediencí prošlehejte ve střední misce.
- Ušlehejte máslo a hnědý cukr do světlé a nadýchané hmoty.
- Přidejte vejce, melasu a vanilku a míchejte, dokud se dobře nespojí.
- Přidejte suché ingredience a mixujte.
- Těsto zabalte do fólie a dejte do lednice na 1 až 2 hodiny nebo přes noc vychladit.
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Vyjměte těsto z chladničky a vyválejte jo.
- Vykrajujte z těsta různé vánoční tvary a dejte je na plech vyložený pečicím papírem.
- Plechy s vykrájeným těstem před pečením dejte asi na 10 minut chladit.
- Poté pečte 15 minut.
- Před zdobením polevou a posypkou nebo sušeným ovocem nechte úplně vychladnout.
Bezlepkovému těstu vždy prospěje odpočinek přes noc v lednici, takže pokud jste schopni připravit těsto den dopředu, doporučujeme tak učinit.

Podobné články
Poznejte vánoční pivní speciály. Jak chutná kouzlo Vánoc v půllitru?
Víte, co je to vánoční pivo? Jaký je jeho původ a jak se připravuje? Odpovědi nejen na tyto otázky hledejte v našem článku!
Jaké budou letos adventní trhy v Granadě? Program a důležité informace na jednom místě
Jaké budou vánoční trhy v Granadě? Těšit se můžete na místní speciality, bohatý program a ukázky řemesel. Pobaví se dospělí i děti.
Jaké budou letos adventní trhy v Bilbau? Program a důležité informace na jednom místě
Jaké budou vánoční trhy v Bilbau? Těšit se můžete na místní speciality a živou hudbu. Navštívit můžete také veletrh řemesel Gabonart.