Perníčky ze sádla
12. 9. 2025
Sádlové perníčky s sebou přinášejí nejen typickou vůni, ale i ducha českých tradic. Receptů na ně existuje mnoho a každý má nějakou vlastní vychytávku.
V tomto případě se jedná o recept využívající sádlo, díky němuž jsou perníčky ihned měkké a nemusíte je péct s předstihem.
Ingredience:
- 650 g hladké mouky
- 250 g cukru moučka
- 120 g sádla
- 2 lžíce medu
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžička perníkového koření
- špetka jedlé sody (na špičku lžičky)
- 2 lžíce holandského kakaa
- 5 vajec
Na polevu:
- 1 bílek
- 150 g moučkového cukru
- lžička citronové šťávy
- 1 lžička bramborového škrobu
Postup:
- Smíchejte nejprve všechny sypké ingredience (mouku, cukr, prášek do pečiva, koření, jedlou sodu, kakao).
- Přidejte med, 4 celá vajíčka a sádlo (změklé na pokojovou teplotu).
- Vypracujte těsto a nechte chvíli odstát.
- Poté z něj vyválejte placku silnou zhruba 0,5 cm a vykrajujte libovolné tvary.
- Položte na plech vyložený pečícím papírem. vajíčkem.
- Pečte na 180 °C zhruba 7 minut a ještě teplé perníčky potřete zbylým rozmíchaným vejcem.
- Polevu připravte vyšleháním daných ingrediencí, ideálně elektrickým šlehačem. Ideální hustotu můžete upravit množstvím citrónové šťávy.

S tímto sádlovým vánočním cukrovím rozhodně neuděláte chybu, zaručeně zmizí velice rychle a klidně se stane i součástí vašich vánočních zvyků.
Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě