E-shop vánoční osvětlení

Pistáciové kuličky z pistáciové mouky

12. 9. 2025

Toto cukroví je neobvyklé a chcete-li zaujmout své okolí, určitě s ním nešlápnete vedle.

Nebojte se něčeho nového a upečte si originální cukroví z pistácií!

Ingredience

  • 100 g mandlové mouky (nemáte-li mandlovou mouku, postačí, když namelete z mandlí prášek – nezapomeňte jej ale prosít)
  • 100 g pistáciové mouky (mohou být rovněž namleté pistácie)
  • 200 g cukru krystal
  • ¼ lžičky soli
  • 2 vaječné bílky 
  • ½ lžičky citronové šťávy
  • ½ lžičky extraktu z pistácií
  • moučkový cukr na ozdobení

Postup

  • Předehřejte troubu na 76 °C. 
  • Ne plechy rozprostřete oba druhy mouky a nechte je v troubě sušit 30–45 minut. Odstraníte tak přebytečnou vlhkost, která by v mouce mohla být. Sušenky pak lépe drží tvar.
  • Mouky vyndejte a nechte úplně vychladnout. Mezi tím rozpalte troubu na 180 °C. 
  • Oba druhy mouky smíchejte a přidejte do nich cukr a sůl. Pořádně rozmíchejte.
  • Pomocí stojatého mixéru vyšlehejte bílky a citronovou šťávu. Bílek by měl být vyšlehán tak, aby z misky nevytékal.
  • Rozšlehaný bílek a pistáciový extrakt přidejte k suchým ingrediencím a míchejte, dokud nevytvoříte lepkavé těsto. Doporučujeme hníst rukama.
  • Poprašte si ruce moučkovým cukrem a začněte z hotového těsta tvořit malé kuličky o průměru asi 2,5 cm. 
  • Kuličky dávejte na plech, vyložený pečícím papírem, v rozestupech asi 3 cm. Pečte 30–35 minut, dokud vrcholy cukroví nezačnou praskat. Pokud začne cukroví hnědnout a praskat dříve, vyndejte jej, aby se nespálilo.
  • Pokud máte rádi křupavější cukroví, prodlužte dobu pečení o 5 minut.
  • Po upečení vyndejte pistáciové cukroví z trouby a nechte vychladnout. Můžete podávat.
  • Ve vzduchotěsné nádobě vydrží tato dobrota až 5 dní.

Cukroví z pistáciové mouky s popraskanými vrcholy, sypané cukrem.
zdroj: oveandoliveoil.com

Autor článku Markéta Bieleszová

Vánoce jsou jednoduše kouzelné období, které mě inspiruje a sbližuje s ostatními. Ráda píšu o tom, co je možné o Vánocích vidět, zažít nebo ochutnat. Své články se snažím psát tak, aby mí čtenáři získali informace, které hledají a čtení je zároveň bavilo i pohladilo na duši.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.6 / 5 (20 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *