Pistáciové kuličky z pistáciové mouky
12. 9. 2025
Toto cukroví je neobvyklé a chcete-li zaujmout své okolí, určitě s ním nešlápnete vedle.
Nebojte se něčeho nového a upečte si originální cukroví z pistácií!
Ingredience
- 100 g mandlové mouky (nemáte-li mandlovou mouku, postačí, když namelete z mandlí prášek – nezapomeňte jej ale prosít)
- 100 g pistáciové mouky (mohou být rovněž namleté pistácie)
- 200 g cukru krystal
- ¼ lžičky soli
- 2 vaječné bílky
- ½ lžičky citronové šťávy
- ½ lžičky extraktu z pistácií
- moučkový cukr na ozdobení
Postup
- Předehřejte troubu na 76 °C.
- Ne plechy rozprostřete oba druhy mouky a nechte je v troubě sušit 30–45 minut. Odstraníte tak přebytečnou vlhkost, která by v mouce mohla být. Sušenky pak lépe drží tvar.
- Mouky vyndejte a nechte úplně vychladnout. Mezi tím rozpalte troubu na 180 °C.
- Oba druhy mouky smíchejte a přidejte do nich cukr a sůl. Pořádně rozmíchejte.
- Pomocí stojatého mixéru vyšlehejte bílky a citronovou šťávu. Bílek by měl být vyšlehán tak, aby z misky nevytékal.
- Rozšlehaný bílek a pistáciový extrakt přidejte k suchým ingrediencím a míchejte, dokud nevytvoříte lepkavé těsto. Doporučujeme hníst rukama.
- Poprašte si ruce moučkovým cukrem a začněte z hotového těsta tvořit malé kuličky o průměru asi 2,5 cm.
- Kuličky dávejte na plech, vyložený pečícím papírem, v rozestupech asi 3 cm. Pečte 30–35 minut, dokud vrcholy cukroví nezačnou praskat. Pokud začne cukroví hnědnout a praskat dříve, vyndejte jej, aby se nespálilo.
- Pokud máte rádi křupavější cukroví, prodlužte dobu pečení o 5 minut.
- Po upečení vyndejte pistáciové cukroví z trouby a nechte vychladnout. Můžete podávat.
- Ve vzduchotěsné nádobě vydrží tato dobrota až 5 dní.

Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Zkuste tentokrát namočit lískové oříšky do rumu a cukroví hned získá úplně nový rozměr. Co budete potřebovat Postup
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Vynikající varianta Masarykova cukroví ozvláštněná o vlašské ořechy naložené v medovině a kakao. Tenhle recept nás hodně baví! Co budete potřebovat Postup
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Máme pro vás autentický recept na oblíbené Masarykovo cukroví s celými lískovými oříšky. Delikatesa! Co budete potřebovat Postup