Plněné košíčky pistáciovým krémem a polevou
12. 9. 2025
Tyto sváteční mini vánoční košíčky jsou ideální k vánoční večeři a zapůsobí na každého! Domácí cukroví naplněné křupavými pistáciemi a krémovou pistáciovou náplní, která je přelitá jemnou čokoládovou polevou.
Co budeme potřebovat
Na košíčky
- 90 g moučkový cukr
- 200 g hladké mouky
- 30 g mandlové mouky
- 30 g kakaového prášku
- Špetka soli
- 110 g másla (velmi studené)
- 1 vejce
Na polevu
- 150 g hořké nebo mléčné čokolády
- 150 g tučné smetany ke šlehání
Na krém
- 60 g pistácií
- pistáciová pasta
Na ozdobu
- malé množství rozpuštěné čokolády
- 100 g pistácií (jemně nasekané)
Posptup
- Prosejte dohromady suché přísady: mouku, kakaový prášek, moučkový cukr, mandle, sůl
- Přidejte velmi studené kostky másla a hněťte směs mezi prsty, dokud nezíská drobivou konzistenci.
- Do směsi přidejte vejce a rukama míchejte, dokud se těsto nespojí.
- Hněťte dlaní minutu nebo dvě (nepřehněťte a nepoužívejte mixér), dokud těsto nebude hladké.
- Těsto zakryjte plastovým obalem. Nechejte v lednici odpočinout min. 2 hodiny.
- Po odpočinutí těsto rozválejte na tloušťku 2 mm.
- Rozválené těsto dejte na 15 minut do mrazáku.
- Těsto vyndejte z mrazáku a pomocí kruhového vykrajovátka vykrájejte 6 koleček a jeden po druhém je vložte do formiček na tartaletky*.
- Formičky s těstem vložte na 2 hodiny do mrazáku.
- Předehřejte troubu na 160 stupňů.
- Košíčky pečte 18 minut.
- Na čokoládovou polevu si nasekejte čokoládu na malé kousky a dejte je do misky.
- Smetanu zahřejte v hrnci na střední teplotu, dokud nezhoustne
- Horkou smetanu nalijte na čokoládu a promíchejte.
- Jakmile košíčky vychladnou na pokojovou teplotu, potřete jejich stranu (vnější) rozpuštěnou čokoládou a obalte je v najemno nasekaných pistáciích.
- Do každého košíčku vložte několik kousků (10) pistácií a navrch naneste malé množství pistáciové pasty.
- Nalijte čokoládovou polevu přes pistácie a pistáciovou pastu a naplňte košíčky až po okraj.
- Vložte do lednice, aby poleva ztuhla, může to trvat min. hodinu.
- Plněné košíčky krémem uchovávejte v chladu.
Pokud se těsto někdy příliš zahřeje, aby se s ním dalo pracovat, vložte jej zpět na 5 minut do mrazáku. Možná budete muset 10-15krát vyndat a vyndat těsto z mrazničky. Je nesmírně důležité pracovat s těstem, které je dostatečně studené, aby se s ním dalo manipulovat (tedy nelepivé), ale ne příliš studené, což by vedlo k jeho lámání.

Podobné články
Poznejte vánoční pivní speciály. Jak chutná kouzlo Vánoc v půllitru?
Víte, co je to vánoční pivo? Jaký je jeho původ a jak se připravuje? Odpovědi nejen na tyto otázky hledejte v našem článku!
Jaké budou letos adventní trhy v Granadě? Program a důležité informace na jednom místě
Jaké budou vánoční trhy v Granadě? Těšit se můžete na místní speciality, bohatý program a ukázky řemesel. Pobaví se dospělí i děti.
Jaké budou letos adventní trhy v Bilbau? Program a důležité informace na jednom místě
Jaké budou vánoční trhy v Bilbau? Těšit se můžete na místní speciality a živou hudbu. Navštívit můžete také veletrh řemesel Gabonart.