E-shop vánoční osvětlení

Plněné košíčky pistáciovým krémem a polevou

12. 9. 2025

Tyto sváteční mini vánoční košíčky jsou ideální k vánoční večeři a zapůsobí na každého! Domácí cukroví naplněné křupavými pistáciemi a krémovou pistáciovou náplní, která je přelitá jemnou čokoládovou polevou.

Co budeme potřebovat

Na košíčky

  • 90 g moučkový cukr
  • 200 g hladké mouky
  • 30 g mandlové mouky
  • 30 g kakaového prášku
  • Špetka soli
  • 110 g másla (velmi studené)
  • 1 vejce

Na polevu

  • 150 g hořké nebo mléčné čokolády
  • 150 g tučné smetany ke šlehání

Na krém

  • 60 g pistácií
  • pistáciová pasta

Na ozdobu

  • malé množství rozpuštěné čokolády
  • 100 g pistácií (jemně nasekané)

Posptup

  • Prosejte dohromady suché přísady: mouku, kakaový prášek, moučkový cukr, mandle, sůl
  • Přidejte velmi studené kostky másla a hněťte směs mezi prsty, dokud nezíská drobivou konzistenci.
  • Do směsi přidejte vejce a rukama míchejte, dokud se těsto nespojí.
  • Hněťte dlaní minutu nebo dvě (nepřehněťte a nepoužívejte mixér), dokud těsto nebude hladké.
  • Těsto zakryjte plastovým obalem. Nechejte v lednici odpočinout min. 2 hodiny.
  • Po odpočinutí těsto rozválejte na tloušťku 2 mm.
  • Rozválené těsto dejte na 15 minut do mrazáku.
  • Těsto vyndejte z mrazáku a pomocí kruhového vykrajovátka vykrájejte 6 koleček a jeden po druhém je vložte do formiček na tartaletky*.
  • Formičky s těstem vložte na 2 hodiny do mrazáku.
  • Předehřejte troubu na 160 stupňů.
  • Košíčky pečte 18 minut.
  • Na čokoládovou polevu si nasekejte čokoládu na malé kousky a dejte je do misky.
  • Smetanu zahřejte v hrnci na střední teplotu, dokud nezhoustne
  • Horkou smetanu nalijte na čokoládu a promíchejte.
  • Jakmile košíčky vychladnou na pokojovou teplotu, potřete jejich stranu (vnější) rozpuštěnou čokoládou a obalte je v najemno nasekaných pistáciích.
  • Do každého košíčku vložte několik kousků (10) pistácií a navrch naneste malé množství pistáciové pasty.
  • Nalijte čokoládovou polevu přes pistácie a pistáciovou pastu a naplňte košíčky až po okraj.
  • Vložte do lednice, aby poleva ztuhla, může to trvat min. hodinu.
  • Plněné košíčky krémem uchovávejte v chladu.

Pokud se těsto někdy příliš zahřeje, aby se s ním dalo pracovat, vložte jej zpět na 5 minut do mrazáku. Možná budete muset 10-15krát vyndat a vyndat těsto z mrazničky. Je nesmírně důležité pracovat s těstem, které je dostatečně studené, aby se s ním dalo manipulovat (tedy nelepivé), ale ne příliš studené, což by vedlo k jeho lámání.

Košíček s pistáciemi a čokoládovou polevou.
Zdroj: spatuladesserts.com

Autor článku Nikola Nováčková

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.8 / 5 (34 hlasů)

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *