E-shop vánoční osvětlení

Pomazánka z červené řepy s křenem

12. 9. 2025

Křenový dip z červené řepy je živý, aromatický a vyrobený ze zdravých surovin. Je to ideální předkrm nebo výživná svačina.

Tuto dobrotu můžete podávat na oslavách, večírcích, ale také jako příjemnou osvěžující svačinku. 

Ingredience

  • 2 velké řepy (nebo 4 menší řepy)
  • 2–4 polévkové lžíce křenu (podle toho, jak moc chcete cítit křen)
  • 1/2 lžičky mořské soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1/2 šálku 4% plnotučného jogurtu

Postup

  • Řepu opláchněte a vložte do hrnce se studenou vodou.
  • Přiveďte vodu k varu a poté ji stáhněte na střední teplotu.
  • Řepu vařte 45–60 minut, nebo dokud ji nelze snadno propíchnout špejlí. V průběhu vaření můžete vodu dolévat.
  • Když je řepa hotová, slijte vodu a zchlaďte ji v cedníku. Dejte řepu pod studenou vodu a palcem oloupejte slupku. Palcem přitlačte natolik, aby slupka jakoby sklouzla. Nejsnadněji se vám bude řepa loupat, když ji budete držet pod tekoucí studenou vodou. 
  • Řepu nakrájejte nahrubo.
  • Vložte ji do kuchyňského robotu a nechte ho běžet asi 30 sekund. Seškrábněte stěny a zpracovávejte dalších 30 vteřin až minutu, dokud řepa nebude stále kusá, ale rozmělněná.
  • Přidejte křen, sůl, mletý pepř, jogurt a zpracovávejte 10 sekund, dokud se nespojí.
  • Přendejte do misky a vychutnejte si ji s krekry, tyčinkami nebo ji namažte na oblíbené pečivo.
Řepná pomazánka s křenem na chlebíčky
zdroj: thetoastedpinenut.com

Chcete dip nebo pomazánku použít při některé z příležitostí, kdy se máte setkat se svou rodinou nebo přáteli? Překvapte je zajímavým zdobením chlebíčků!

Autor článku Markéta Bieleszová

Vánoce jsou jednoduše kouzelné období, které mě inspiruje a sbližuje s ostatními. Ráda píšu o tom, co je možné o Vánocích vidět, zažít nebo ochutnat. Své články se snažím psát tak, aby mí čtenáři získali informace, které hledají a čtení je zároveň bavilo i pohladilo na duši.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.3 / 5 (26 hlasů)

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *