E-shop vánoční osvětlení

Pracny neboli medvědí tlapky

12. 9. 2025

Tradiční vánoční cukroví, které dostalo svůj název podle tvaru formiček a chutná po oříšcích, skořici a kakau.

Ingredience:

  • 300 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 150 g mletých ořechů
  • 1 vejce
  • 2-3 PL kakaového prášku
  • špetka pravé vanilky
  • špetka skořice
  • špetka citronové kůry
  • moučkový cukr na posypání

Postup:

  1. Ve větší míse důkladně smíchejte všechny ingredience a vypracujte je v těsto.
  2. Těsto zabalte do potravinové fólie a uložte přes noc do ledničky.
  3. Připravte si formičky na pracny a do každé vložte malý kousek těsta a pečlivě ho prsty vytvarujte.
  4. Formičky není nutné nikterak vymazávat či vysypávat.
  5. Předehřejte troubu na 180°C a pečte přibližně 10-12 minut.
  6. Formičky vyjměte z trouby a nechte několik minut vychladnout.
  7. Poté pracny vyklopte a posypejte moučkovým cukrem.

Kromě moučkového cukru můžete na ozdobu tohoto zapomenutého vánočního cukroví použít též čokoládovou polevu.

Medvědí tlapky posypané moučkovým cukrem.
zdroj: zosrdcadohrnca.sk

Autor článku Martina Šťastná

Vánoční čas je pro mě bezesporu jedním z nejkrásnějších období v roce. Mám ráda vše, co s nimi souvisí, atmosféru vánočních trhů, vybírání dárků pro své blízké, pečení cukroví i vyrábění vánočních dekorací. Baví mě dívat se kolem sebe a hledat nové možnosti a nápady, jak si tento jedinečný čas co nejvíce zpestřit a obohatit. O to vše se s vámi ráda podělím.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.4 / 5 (23 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *