Pracny neboli medvědí tlapky
12. 9. 2025
Tradiční vánoční cukroví, které dostalo svůj název podle tvaru formiček a chutná po oříšcích, skořici a kakau.
Ingredience:
- 300 g hladké mouky
- 250 g másla
- 150 g moučkového cukru
- 150 g mletých ořechů
- 1 vejce
- 2-3 PL kakaového prášku
- špetka pravé vanilky
- špetka skořice
- špetka citronové kůry
- moučkový cukr na posypání
Postup:
- Ve větší míse důkladně smíchejte všechny ingredience a vypracujte je v těsto.
- Těsto zabalte do potravinové fólie a uložte přes noc do ledničky.
- Připravte si formičky na pracny a do každé vložte malý kousek těsta a pečlivě ho prsty vytvarujte.
- Formičky není nutné nikterak vymazávat či vysypávat.
- Předehřejte troubu na 180°C a pečte přibližně 10-12 minut.
- Formičky vyjměte z trouby a nechte několik minut vychladnout.
- Poté pracny vyklopte a posypejte moučkovým cukrem.
Kromě moučkového cukru můžete na ozdobu tohoto zapomenutého vánočního cukroví použít též čokoládovou polevu.

Podobné články
Poznejte vánoční pivní speciály. Jak chutná kouzlo Vánoc v půllitru?
Víte, co je to vánoční pivo? Jaký je jeho původ a jak se připravuje? Odpovědi nejen na tyto otázky hledejte v našem článku!
Jaké budou letos adventní trhy v Granadě? Program a důležité informace na jednom místě
Jaké budou vánoční trhy v Granadě? Těšit se můžete na místní speciality, bohatý program a ukázky řemesel. Pobaví se dospělí i děti.
Jaké budou letos adventní trhy v Bilbau? Program a důležité informace na jednom místě
Jaké budou vánoční trhy v Bilbau? Těšit se můžete na místní speciality a živou hudbu. Navštívit můžete také veletrh řemesel Gabonart.