Rumové datlové cukroví s polevou
12. 9. 2025
Toto datlové vánoční cukroví má tu výhodu, že jej můžete servírovat v době Vánoc, ale také jako pohoštění mimo vánoční čas.
Ingredience
- 250 g sušených datlí zbavených pecek
- 200 g mletých vlašských ořechů
- 100 g krupicového cukru
- 150 g hladké mouky
- 1 vejce
- špetka soli
- 100 g hořké čokolády
- 190 g zakysané smetany
- 100 g moučkového cukru
- 2 lžíce rumu
- 2 lžíce horké vody
- 1 lžíce rozpustné kávy
Postup
- Vypeckované datle rozemelte v mixéru.
- Ořechy nasekejte nadrobno, případně je dejte do mixéru.
- Ořechy a datle dejte do mísy, přidejte polovinu cukru krupice a promíchejte.
- Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu, přidejte do ní jeden žloutek a zakysanou smetanu. Vše dobře promíchejte.
- V míse vyšlehejte zbylý bílek se špetkou soli. Šlehejte tak dlouho, dokud se nevytvoří pěna. Přidejte zbytek krupicového cukru a šlehejte, dokud směs neztuhne.
- Do připravené datlové směsi vmíchejte rozpuštěnou čokoládu a vyšlehaný sníh.
- Těsto nalijte na plech, vyložený pečícím papírem a rozetřete do tenké vrstvy. Dejte péct do trouby, rozehřáté na 160 °C, na dobu 30 minut.
- Upečený korpus nechejte krátce vychladnout a poté jej nakrájejte na malé pravidelné tvary, například trojúhelníčky. Použít můžete i klasická vánoční vykrajovátka.
- Na závěr připravte polevu. V míse smíchejte kávu s horkou vodou. Jakmile se káva rozpustí, přidejte rum a moučkový cukr.
- Polevu míchejte tak dlouho, dokud se všechny ingredience dokonale nespojí.
- Hotovou polevou potírejte připravené cukroví, nebo jej z poloviny namáčejte. Nechejte ztuhnout. Vánoční cukroví z datlí skladujte v chladu.

Chcete-li vykrajovat, můžete se inspirovat ověřenými recenzemi vykrajovátek.
Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě