Rumové datlové cukroví s polevou

12. 9. 2025

Toto datlové vánoční cukroví má tu výhodu, že jej můžete servírovat v době Vánoc, ale také jako pohoštění mimo vánoční čas.

Ingredience

  • 250 g sušených datlí zbavených pecek
  • 200 g mletých vlašských ořechů
  • 100 g krupicového cukru
  • 150 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 100 g hořké čokolády
  • 190 g zakysané smetany
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 lžíce rumu
  • 2 lžíce horké vody
  • 1 lžíce rozpustné kávy

Postup

  • Vypeckované datle rozemelte v mixéru.
  • Ořechy nasekejte nadrobno, případně je dejte do mixéru.
  • Ořechy a datle dejte do mísy, přidejte polovinu cukru krupice a promíchejte.
  • Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu, přidejte do ní jeden žloutek a zakysanou smetanu. Vše dobře promíchejte.
  • V míse vyšlehejte zbylý bílek se špetkou soli. Šlehejte tak dlouho, dokud se nevytvoří pěna. Přidejte zbytek krupicového cukru a šlehejte, dokud směs neztuhne.
  • Do připravené datlové směsi vmíchejte rozpuštěnou čokoládu a vyšlehaný sníh.
  • Těsto nalijte na plech, vyložený pečícím papírem a rozetřete do tenké vrstvy. Dejte péct do trouby, rozehřáté na 160 °C, na dobu 30 minut.
  • Upečený korpus nechejte krátce vychladnout a poté jej nakrájejte na malé pravidelné tvary, například trojúhelníčky. Použít můžete i klasická vánoční vykrajovátka.
  • Na závěr připravte polevu. V míse smíchejte kávu s horkou vodou. Jakmile se káva rozpustí, přidejte rum a moučkový cukr.
  • Polevu míchejte tak dlouho, dokud se všechny ingredience dokonale nespojí.
  • Hotovou polevou potírejte připravené cukroví, nebo jej z poloviny namáčejte. Nechejte ztuhnout. Vánoční cukroví z datlí skladujte v chladu.

Hnědé rumové datlové cukroví, ve tvaru kulatých sušenek, s polevou v bílé misce.
zdroj: avocadotozen.com

Chcete-li vykrajovat, můžete se inspirovat ověřenými recenzemi vykrajovátek.

Autor článku Markéta Bieleszová

Vánoce jsou jednoduše kouzelné období, které mě inspiruje a sbližuje s ostatními. Ráda píšu o tom, co je možné o Vánocích vidět, zažít nebo ochutnat. Své články se snažím psát tak, aby mí čtenáři získali informace, které hledají a čtení je zároveň bavilo i pohladilo na duši.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.7 / 5 (95 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *