Skalický trdelník s vlašskými ořechy
12. 9. 2025
Domácí výroba trdelníku není složitá. A s ořechy vůbec nezní jako špatná kombinace, že? Ochutnejte!
INGREDIENCE
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 2 hrnky hladké mouky
- ¾ hrnku teplého mléka
- 5 lžic rozpuštěného másla
- 2 vejce
- 1 lžička suchého droždí
- 2 lžíce cukru
- 1 lžička soli
- olej
- skořice
- cukr
- vlašské ořechy
POSTUP
- Do mísy si nalijeme teplé mléko, přidáme cukr, droždí, rozmícháme a necháme 10 minut odstát.
- Žloutky si oddělíme od bílků.
- Pomocí mixéru si vyšleháme žloutky s máslem, pak přidáme prosátou mouku a vykynuté droždí.
- Vypracujeme těsto a necháme vykynout na teplém místě 1 hodinu.
- Těsto si rozdělíme na 10 částí a z každé si vyválíme dlouhé “hady”.
- Váleček si obalíme celý do alobalu (včetně úchytů), potřeme jej olejem a namotáme těsto.
- Mezi jednotlivými trdelníky necháme mezery.
- Potřeme bílkem a posypeme cukrem smíchaným se skořicí a najemno nasekanými vlašskými ořechy.
- Váleček dáme do hlubšího plechu tak, aby byl ve vzduchu.
- Dáme péci do předehřáté trouby na 190 °C na asi 20 minut dozlatova.
- Necháme vychladnout, pak opatrně stáhneme z válečku.

Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě