E-shop vánoční osvětlení

Skalický trdelník s vlašskými ořechy

12. 9. 2025

Domácí výroba trdelníku není složitá. A s ořechy vůbec nezní jako špatná kombinace, že? Ochutnejte!

INGREDIENCE

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 2 hrnky hladké mouky
  • ¾ hrnku teplého mléka
  • 5 lžic rozpuštěného másla
  • 2 vejce
  • 1 lžička suchého droždí
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • olej
  • skořice
  • cukr
  • vlašské ořechy 

POSTUP

  • Do mísy si nalijeme teplé mléko, přidáme cukr, droždí, rozmícháme a necháme 10 minut odstát. 
  • Žloutky si oddělíme od bílků. 
  • Pomocí mixéru si vyšleháme žloutky s máslem, pak přidáme prosátou mouku a vykynuté droždí. 
  • Vypracujeme těsto a necháme vykynout na teplém místě 1 hodinu.
  • Těsto si rozdělíme na 10 částí a z každé si vyválíme dlouhé “hady”. 
  • Váleček si obalíme celý do alobalu (včetně úchytů), potřeme jej olejem a namotáme těsto.
  • Mezi jednotlivými trdelníky necháme mezery. 
  • Potřeme bílkem a posypeme cukrem smíchaným se skořicí a najemno nasekanými vlašskými ořechy.
  • Váleček dáme do hlubšího plechu tak, aby byl ve vzduchu.
  • Dáme péci do předehřáté trouby na 190 °C na asi 20 minut dozlatova. 
  • Necháme vychladnout, pak opatrně stáhneme z válečku.
Křupavé trdelníky z máslového kynutého těsta s ořechy.
lavenderandmacarons.com

Autor článku Zuzka Pitříková

Patřím k těm jedincům, kteří milují Vánoce, vůni cukroví, domácí pohodu, koledy a všechno ostatního kolem toho. Právě proto jsem ráda, že o tomto jedinečném a úžasném čase mohu také psát.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.5 / 5 (28 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *