Šlehačkové cukroví z Omegy

12. 9. 2025

Omega je 100% jedlý rostlinný tuk, který je vhodný k přípravě polev, moučníků a těsta na cukroví. 

Ingredience

Těsto:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 g Omegy
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • hladkou mouku k poprášení válu

Zdobení:

  • moučkový a vanilkový cukr (na obalení)

Postup

  • Nachystejte si mísu, nasypte do ní polohrubou mouku a nastrouhejte ztužený tuk. Přilijte smetanu ke šlehání a vypracujte hladké těsto.
  • Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte 30–60 minut odležet v lednici.
  • Těsto položte na pomoučený vál a rozválejte jej na plát o výšce 1 cm.
  • Zvolte formičky k vykrajování cukroví. Mohou to být hvězdičky, stromečky a další tvary. Cukroví rozložte na plech, vyložený pečícím papírem a vložte do trouby, předehřáté na 190 °C.
  • Pečte zhruba 10–12 minut, záleží na typu trouby a tloušťce těsta. Správně upečené šlehačkové cukroví by mělo mít světle žlutou barvu.
  • Plech vyndejte a ještě teplé cukroví opatrně shrňte do mísy, ve které je připravená směs vanilkového a moučkového cukru. Všechny kousky cukroví pečlivě obalte.
  • Nechte šlehačkové vánoční cukroví vychladnout a uskladněte jej do vzduchotěsné nádoby do doby, než jej budete chtít podávat.

Šlehačkové cukroví z tuku Omega ve tvaru hvězdiček, srdíček a vloček na talíři.
Zdroj: unsplash.com

Rostlinný tuk Omega můžete použít také v receptu na kávové vánoční cukroví ve tvaru hvězdiček.

Autor článku Markéta Bieleszová

Vánoce jsou jednoduše kouzelné období, které mě inspiruje a sbližuje s ostatními. Ráda píšu o tom, co je možné o Vánocích vidět, zažít nebo ochutnat. Své články se snažím psát tak, aby mí čtenáři získali informace, které hledají a čtení je zároveň bavilo i pohladilo na duši.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.5 / 5 (105 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *